Ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχο Έκτορα Γιαλοψό στην κοινότητα Αφιώνα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Με τη μεγαλοπρέπεια  που αρμόζει και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου  2023 η ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχο Έκτορα Γιαλοψό στην κοινότητα Αφιώνα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, συνεχεία και του  με αριθ.πρωτ. 144/09-02-2023 εγγράφου  του Υπ. Εθνικής Άμυνας /Γενική Δ/νση Οικ. Σχεδιασμού και Υποστήριξης Δ/νση Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Υποστήριξης. 

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από τα γεγονότα των Ιμίων, όπου οι τρείς αξιωματικοί του ΠΝ που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996, έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων. 

Την ευθύνη της διοργάνωσης από πλευράς Δήμου Βόρειας Κέρκυρας είχε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γεώργιος Μαχειμάρης και η Δημοτική Αρχή ενώ από την κοινότητα Αφιώνα η Πρόεδρος Αγγελική Λευθεριώτη, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ο πολιτιστικός σύλλογος και η οικογένεια  του ήρωα. 

Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε  της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Αφιώνα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ Νεκτάριος, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο.   

Ακολούθησε η τέλεση  επιμνημόσυνης δέησης  . 

Το νόημα της ημέρας απέδωσε ο κ. Γεωργάτος Βασίλειος Σημαιοφόρος ΠΝ  /ΕΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:… «Αγναντεύοντας από αυτό το υπέροχο χωριό του Αφιώνα και βλέποντας απέναντι το νησί των Οθωνών δεν δικαιούμεθα να ξεχνάμε ότι η οικογένεια Γιαλοψού χάρισε στην πατρίδα έναν ακόμη ήρωα… εκεί βρίσκεται ένα άλλο μνημείο… αυτό του υποβρύχιου ΠΡΩΤΕΥΣ που βυθίστηκε αύτανδρο την 29η Δεκεμβρίου 1940 παίρνοντας μαζί του το Ναύτη εσχαρέα  Σπύρο Γιαλοψό  , αδελφό του παππού του Έκτορα, προσθέτοντας ακόμη έναν ήρωα από την οικογένεια Γιαλοψού. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης εποχής έγραψε ένα υπέροχο και πολύ επίκαιρο ποίημα: «Θερμοπύλες».

«Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των

ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·

δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,

αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·

γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν

είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,

πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·

πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,

πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει

όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)

πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,

κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Ο Πλοίαρχος Έκτορας Γιαλοψός , έπεσε υπέρ Πατρίδας. ΑΘΑΝΑΤΟΣ». 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  οι πολιτικές αρχές , αξιωματικοί των Ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας εν ενεργεία κατά ιεραρχική τάξη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης , συλλογικοτήτων  και πολίτες. 

 Ειδικότερα οι κ.κ :  βουλευτές Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης ,Δημήτριος Μπιάγκης,  Ανώτερος Διοικητής Φρουράς και Διοικητής Ναυτικού Σταθμού Κέρκυρας  Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού  Θεόδωρος  Δημητρακόπουλος, Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, εκπρόσωπος της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  Αντιδήμαρχος   Σπυρίδων Πουλής , πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας Παναγιώτης Παπαδάτος,  Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Δ/ντής Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Γεώργιος Βασιλείου,  Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Αρχιπύραρχο Νικόλαος Κολοβός,  Υποδιοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κέρκυρας Αντιπλοίαρχος Βασίλειος Γεωργιάδης,  Δ/ντής Αστυνομικών Υπηρεσιών Κέρκυρας Σπυρίδων Σκολαρίκης,  εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμενάρχη Κέρκυρας Αρχικελευστής Άνθης Γεώργιος,  Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κέρκυρας Πύραρχος Νεκτάριος Θεοδωράκος,  Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Παλαιοκαστριτών  Υπαστυνόμος Ρέβης Γεώργιος,  τμηματάρχης του Ναυτικού Παρατηρητηρίου  Αγίου Στεφάνου Σινιών Ανθυποπλοίαρχος ΠΝ (Ε) Κωνσταντίνος Μαρτίνης,     Σημαιοφόρος (Ε) ΠΝ στο Ναυτικό  Παρατηρητήριο Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών Δημήτριος Ρώθος. 

Τη Ένωση απόστρατων αξιωματικών Στρατού  παράρτημα Κέρκυρας  εκπροσώπησε ο κ. Σούκερας Δημήτριος Αντισυνταγματάρχης (ΑΣ) ΕΑ, αντιπρόεδρος της Ένωσης. 

Την Ένωση απόστρατων αξιωματικών ναυτικού παράρτημα βορειοδυτικής Ελλάδος ο πρόεδρος  κ. Δημήτριος Κουτσοδόντης , ενώ το Σύνδεσμο εφέδρων αξιωματικών ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου  Βόρειας Κέρκυρας  κ. Νικοπάσχος Δημήτριος . Τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Παράρτημα Κέρκυρας εκπροσώπησε η Πρόεδρος Μαρία Δημουλά. 

Παρευρέθηκαν επίσης οι κ.κ:  Αντιδήμαρχοι Βόρειας Κέρκυρας  Σκέμπρης Θεοφάνης,  Σπυριδούλα Κόκκαλη,  Μαυρωνάς Θεόδωρος,  επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Ενωτική κίνηση» στο ΔΣ Βόρειας Κέρκυρας  Ασπιώτης Σπυρίδων, επικεφαλής της παράταξης « Βορράς Επανίδρυση» στο ΔΣ Βόρειας Κέρκυρας  Βάρελης Σπυρίδων, δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Οι Αντιδήμαρχοι Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ.κ: Σπυρίδων Μωραίτης-πρόεδρος του ΣΥΠΑΠ Κέρκυρας και Θεοχάρης Γιώτης. Ο Πρώην Δήμαρχος  Παρελίων-πολιτευτής  Σπυρίδων Κρόκίδης. 

Η πρόεδρος της κοινότητας Αφιώνα Αγγελική Λευθεριώτη, ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού Συλλόγου Αφιώνα -αντιπρόεδρος Σπυρίδων Μπάρδης ,πρόεδροι και μέλη τοπικών συμβουλίων –νύν και παρελθόντων ετών  του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών συλλόγων νυν και παρελθόντων ετών ,η Ολυμπιονίκης Μαρία Γεωργάτου. 

Εκ μέρους της οικογένειας και των συγγενών του ήρωα  ο κ. Σπυρίδων Γιαλοψός. 

Στο μνημείο του ήρωα κατατέθηκαν στεφάνια εις μνήμην κατά την οριζόμενη σειρά βάσει πρωτοκόλλου και εθιμικής τάξης, ενώ στο προσκλητήριο αντήχησαν τα ονόματα των αθάνατων ηρώων ( Οι προαγωγές  τους έχουν απονεμηθεί με Προεδρικά διατάγματα (ΠΔ 106/13-2-2009 τεύχος Γ και ΠΔ 514/7-7-09 τεύχος Γ):  

Πλοίαρχος Π.Ν Εκτορας Γιαλοψός 

Αντιναύαρχος ΠΝ Χριστόδουλος Καραθανάσης 

Αντιναύαρχος ΠΝ Παναγιώτης Βλαχάκος. 

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Δημοτική φιλαρμονική Αυλιωτών Δήμου Βόρειας Κέρκυρας υπό τη δ/νση του κ. Σπυρίδωνα Κασταμονίτη.  

 «Όπως εκφράζουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας, δεν πρέπει να λησμονούμε, πως η μεγαλύτερη αναγνώριση της θυσίας αποδίδεται, όχι αρθρώνοντας τυπικούς λόγους, αλλά ζώντας στο πέρασμα του χρόνου μαζί με τους ήρωες μας»

Back to top