Ρητό και κατηγορηματικό ήταν το «ΟΧΙ» του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας στην με αριθμό 25/1-12-2023 συνεδρίαση του και στο θέμα «Συζήτηση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά, πλαισιωμένο από την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη, του Αντιδημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ.Δημητρίου Κατέχη, αλλά και άλλων φορέων.
Ο κ. Δήμαρχος μεταξύ άλλων τόνισε πως ,
«Ο χάρτης του τρόμου με την απειλή της εκποίησης του φυσικού μας πλούτου, αλλάζει την τοπιογραφία της Ελλάδας, της Κέρκυρας, της Βόρειας Κέρκυρας. Ας μην ξεχνάμε την τσιμεντοποίηση του ΕΡΗΜΙΤΗ , ή την επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Παντοκράτορα το 2010…. Κι όχι μόνο , παρόλες τις αντιδράσεις, στο τέλος η Πολιτεία «ακυρώνει» την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες και μάλιστα αφαιρώντας αρμοδιότητες.
Το χειρότερο είναι πως όλες αυτές οι καταστροφικές ενέργειες γίνονται σε προστατευόμενες, ανέγγιχτες από ανθρώπινη δραστηριότητα περιοχές, ορεινές ή θαλάσσιες – τις οποίες η φύση μας παρέδωσε αυτούσιες μέχρι τις ημέρες μας».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας δήλωσε ομόφωνα :
1.Την κάθετη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα ακριτικά Διαπόντια Νησιά μας, που ήδη η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων μέσω δημόσιας διαβούλευσης εμφανίζει στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στο οποίο περιλαμβάνονται τα Διαπόντια Νησιά μας.
- Δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα του υπό διαβούλευση σχεδίου ΕΠΑΥΑΠ και της συνακόλουθης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
2.Συντάσσεται και συνυπογράφει το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (απόφαση με αριθμό 29-393/21-11-2023) , παράλληλα να παλέψουν όλοι μαζί οι φορείς κάνοντας διακριτή στο κεντρικό κράτος την αντίθεση όλων των τοπικών φορέων στην επιχειρούμενη καταστροφή των Διαπόντιων Νησιών μας.
3.Απαιτεί την εξαίρεση της θαλάσσιας περιοχής των Διαπόντιων Νησιών μας από κάθε μελλοντική εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμών.
4.Απαιτεί την εξαίρεση της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής από κάθε μελλοντική εγκατάσταση αιολικών σταθμών.
5.Δηλώνει ότι, θα στηρίξει και θα συμμετέχει σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση και κάθε νομική ενέργεια, στην κατεύθυνση να αποτραπεί η οποιαδήποτε εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στην περιοχή.
6.Σε εύλογο χρονικό διάστημα το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης, μετά τη σύγκληση Λαϊκών Συνελεύσεων.