Λίγα λόγια του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη για τους ήρωες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που θυσιάστηκαν στα ΙΜΙΑ :ΕΚΤΟΡΑ ΓΙΑΛΟΨΟ – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟ. - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

28 χρόνια έχουν περάσει από την αποφράδα ημέρα όπου για τη “ΓΗ”  και το “ΥΔΩΡ” της πατρίδας μας , για την τιμή όλων των Ελλήνων , το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996 στα ΙΜΙΑ οι τρεις αξιωματικοί υπερασπιστές  των ουρανών μας, ο συντοπίτης μας από την κοινότητα Αφιώνα Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ΕΚΤΟΡΑΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ( ΠΔ 514/070709/τεύχος Γ), ο αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (ΠΔ 106/130209/τεύχος Γ), και ο αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ (ΠΔ 106/130209/τεύχος Γ), τρείς γενναίοι στο άνθος της ηλικίας τους, επέλεξαν πολεμώντας υπέρ Πατρίδος, να θυσιαστούν, πιστοί στα ιδανικά ,στις αξίες και στις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Έθνους. Και κάθε χρόνο τέτοια μέρα ζωντανεύει η μνήμη και ανακαλεί τα γεγονότα της τραγικής νύχτας των Ιμίων .

31 Ιανουαρίου 1996.. Βράδυ προς ξημερώματα στα Ίμια με συνθήκες σφοδρής κακοκαιρίας… Οι εξελίξεις ραγδαίες… Η κρίση… Η κορύφωση… Οι Βραχονησίδες… Κομάντος, αποβάσεις… «Η μάχη της σημαίας»…. Το μοιραίο ελικόπτερο «AGUSTA BELL», ΠΝ21… Η εντολή…. Το ιστορικό σήμα του Αρχηγού του ΓΕΝ: «…και ο Θεός μαζί σας». Τύποις, διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως. Και η θυσία. Υπέρ πατρίδος.

Ο ηρωισμός τους είναι χαραγμένος στην ψυχή όλων των Ελλήνων και  η θυσία τους δημιουργεί υψηλές ευθύνες επαγρύπνησης και καθήκον που μας υπαγορεύει να διαφυλάξουμε τις ιερές μνήμες και να συνεχίσουμε την πορεία αιώνων του περήφανου έθνους μας, καθώς οι προκλήσεις και οι διεκδικήσεις της γείτονας χώρας συνεχίζουν.

Οι ένοπλες Δυνάμεις μας με αφοσιωμένους λειτουργούς με υψηλό ηθικό και στρατιωτική ετοιμότητα επαγρυπνούν και εγγυώνται  ως «κεραυνιαία δύναμη» την  εδαφική και όχι μόνο ακεραιότητα της χώρας μας.

Τα κύματα της θάλασσας που άφησαν  την τελευταία πνοή τους, ο φλοίσβος της στα ακρογιάλια μας, ο αέρας που ακουμπά  επάνω της, θα  μας  σιγοψιθυρίζουν πάντα το όνομά τους ,θα φέρνουν στο νου μας  τη θυσία τους και θα μας υπενθυμίζουν το χρέος μας προς τους ήρωες και προς την πατρίδα μας.

«Είη η μνήμη τους αιωνία και άληστος»  και είθε το παράδειγμα της θυσίας και της προσφοράς τους προς την πατρίδα να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί.

Back to top