ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ από το Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Γιώργο Μαχειμάρη , αντί επικήδειου ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΒΟΛΑ (4/9/1942 – 25/2/2022) - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Εμφάνιση της εικόνας προέλευσης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ… Ο άνθρωπος , ο ευπατρίδης έντιμος πολιτικός, ο μάχιμος δικηγόρος .

Είναι στιγμές που όση δύναμη και αν επιστρατεύσει ο άνθρωπος, τα συναισθήματα που κυριαρχούν, δεν του επιτρέπουν να αποκρύψει τη συγκίνηση και τον πόνο που προκαλεί ο χαμός ενός αγαπημένου φίλου  και ξεχωριστού ανθρώπου. 

Είναι το ίδιο αίσθημα θλίψης και πόνου που μοιραζόμαστε όλοι,  η γυναίκα σου Ρένα, τα λατρεμένα σου παιδιά, ο Κώστας, η Λυδία, τα εγγόνια σου, η οικογένειά σου, αλλά και οι χιλιάδες φίλοι, συνεργάτες και εκτιμητές της προσωπικότητας και προσφοράς σου. 

Τούτη την ώρα λοιπόν δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση από την καθολική αναγνώριση του έργου που επιτέλεσες, αλλά και της χαρισματικής προσωπικότητας που σε προίκισε ο Θεός. 

Μιας προσωπικότητας που τη διέκρινε η ανιδιοτέλεια, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, το ασυμβίβαστο και το μαχητικό σου πνεύμα. Η παρρησία της γνώμης σου, η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια σου.

Απόδειξη πως μόνο τα καλύτερα είχαν να πουν ποινικολόγοι και δικαστικοί που  σε τίμησαν πρόσφατα, στα Γιάννινα στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.

Τίμησαν τον Δημήτρη Τσοβόλα  από τους Μελισσουργούς της Άρτας  τον έντιμο πολιτικό και τον μαχόμενο δικηγόρο, τον άνθρωπο που μπήκε στην πολιτική φτωχός και βγήκε φτωχότερος.

Στην αντιφώνηση σου στο συνέδριο είπες πως η καταξίωσή σου στον επαγγελματικό σου χώρο  ήταν για σένα πιο σημαντική από την καταξίωση στον πολιτικό χώρο.. Σεβάστηκες  τους συναδέλφους σου, σεβάστηκες  τους δικαστές, συνεργαζόσουν  με χαρά με τους νέους.

Θα προσπαθήσω ταπεινά να σκιαγραφήσω βήματα της πορείας που χάραξες και ακολούθησες μέχρι τέλους.

Η αγάπη σου για τη νομική επιστήμη και τις αρχές και αξίες της δικαιοσύνης ,της ισοπολιτείας ,της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε οδήγησαν σε σπουδές στη νομική επιστήμη. Μια επιστήμη που υπηρέτησες ως μάχιμος δικηγόρος ως το τέλος της ζωής σου. 

Σαν νομικός λάμπρυνες το λειτούργημα του υπηρέτη της δικαιοσύνης όχι μόνο με την απλή συμβατή και στενή έννοια της αποστολής σου, αλλά ως φωτισμένος νομικός που ακτινοβολούσε μεταλαμπαδεύοντας την αφοσίωση σου στη δικαιοσύνη στο ευρύτερο περιβάλλον σου. 

Κουβαλούσες μέσα σου το βαθύ αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και μ αυτήν σφράγισες την επαγγελματική και κοινωνική δράση σου, ενώ διακρινόσουν  πάντα για την οξυμένη ευαισθησία και την αμβλυμμένη ευγένειά σου.

Όμως πέραν της νομικής επιστήμης υπηρέτησες και τη μαχόμενη πολιτική.

Υπήρξες ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκες για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας το 1977 και επανεκλέχθηκες το 1981 και το 1985. Διετέλεσες υπουργός οικονομικών την περίοδο 1985 – 1989. Επίσης, ήσουν ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ από το 1995 μέχρι το 2004, από το οποίο αποχώρησες, με δείγμα γραφής σπάνιο για τα πολιτικά πράγματα της χώρας-εκείνο της επιστροφής της  κρατικής επιχορήγησης. 

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη, 

Ήσουν ο δικός μου άνθρωπος, και  δεν φανταζόμουνα ποτέ αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς όμως η ζωή έχει τους δικούς της κανόνες τους οποίους εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε και μας φέρνει μπροστά  σε τετελεσμένα γεγονότα. 

Στην προσωπική μου διαδρομή ομολογώ πως υπήρξες ένας σημαντικός άνθρωπος, συγγενής  ,πραγματικός φίλος ,αδελφός.

Στάθηκες  στο πλευρό μου, σε μια εξαιρετικά δύσκολη πορεία γεμάτη παγίδες και σκοπιμότητες,  ήσουν όμως απόλυτα σίγουρος για το αποτέλεσμα της τελικής δικαίωσης. 

Γύρω σου  δημιουργήθηκαν ισχυροί προσωπικοί δεσμοί τόσο με την οικογένεια μου, όσο και με τους Κερκυραίους  που γνώρισες στην Κερασιά, στη Βόρεια Κέρκυρα, τα καλοκαίρια, όταν ερχόσουν αρχές Αυγούστου με την αγαπημένη σου οικογένεια για ολιγοήμερες διακοπές, λίγο πριν πας στο γενέθλιο τόπο σου στους Μελισσουργούς της Άρτας    για το χρονιάτικο αυγουστιάτικο τάμα. 

Όλοι μας περιμέναμε το καλοκαίρι για τις συναντήσεις μαζί σου, τις συζητήσεις , την παρέα , οι οποίες κατέληγαν  εξ αιτίας της θετικής παρουσίας σου, στην ψυχική πληρότητα και ενδυνάμωση όλων μας. 

Πάντα με το χαμόγελό, το διακριτικό και ιδιαίτερο χιούμορ,  την ευγένεια του χαρακτήρα, την απλότητα, την ηθική σου συγκρότηση, την πλατιά μόρφωση, και την ικανότητά σου να επιχειρηματολογείς χωρίς να βάζεις τον άλλον απέναντί σου. 

Ως επιστήμονας και πολιτικός αποτέλεσες την ιδανική και αρμονική σύζευξη  επιστήμης-πολιτικής. Γιατί ως επιστήμονας του Δικαίου υπηρέτησες τη ζώσα πολιτική πραγματικότητα. Στους αγώνες και στις αγωνίες των πολιτών επέμεινες να δηλώνεις παρών  … 

Υπήρξες το είδος του ανθρώπου με πίστη σε αρχές και οράματα, του αρνούμενου να υποταχτεί σε συμβατικότητες , ένα είδος ανθρώπου που ολοένα σήμερα χάνεται μέσα στην κρίση αξιών. 

Να είσαι ήσυχος πως όλοι όσοι σε γνωρίσαμε θα κρατήσουμε ζωντανή και τη μνήμη σου και τα διδάγματα ζωής  που μας κατέλειπες σαν πυξίδα  πλεύσης στους δύσκολους σημερινούς καιρούς. «Μας δίδαξες αρχές και αξίες. Να αγωνιζόμαστε χωρίς να τα παρατάμε. Να διεκδικούμε και να παλεύομε. Να πορευόμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι». 

Ήσυχος και περήφανος σαν πατέρας.

 Ήσυχος σαν ανιδιοτελής και σπουδαίος φίλος. Σαν εξαίρετος και πολύτιμος συνεργάτης.

Μα πάνω από όλα, ήσυχος ως άνθρωπος που επιτέλεσες στο ακέραιο το καθήκον σου απέναντι στην πατρίδα, την κοινωνία. 

Και εμείς, θέλω να ξέρεις πως μετρώντας την απώλεια σου, θα καταστήσουμε με απόλυτο σεβασμό ως γνώμονα της δικής μας πορείας, τις δικές σου παρακαταθήκες, οι οποίες υποδεικνύουν την αξία που έχει ο έντιμος αγώνας και η σπουδαιότητα να μάχεσαι στη ζωή με αξιοπρέπεια για τα ιδανικά σου 

Ανεκπλήρωτο χρέος που εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας –πολιτικού και κοινωνικού κόσμου- του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, παραμένει  η ανακήρυξη σου ως επίτιμου δημότη μας, η οποία δεν ευοδώθηκε λόγο κορωναιού.

Σου υποσχόμαστε όμως ότι πάντα θα είσαι ο επίτιμος, ο φάρος που φωτίζει τη σκέψη μας και τις καρδιές όλων μας. 

Αγαπημένε μας Δημήτρη, 

Ο Φλεβάρης στάθηκε ο μήνας ο σκληρός. Στην αγαπημένη σου γυναίκα  Ρένα , στα λατρεμένα σου παιδιά  Κώστα και Λυδία , στα λατρεμένα σου εγγόνια, στους συγγενείς και στους χιλιάδες φίλους, μένει αύρα ζωής ,η ζεστασιά και η υπερηφάνεια της παρουσίας σου, η εντιμότητα και οι ηθικές  αξίες σου. 

Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε φίλε. 

Αιωνία θα κρατήσουμε τη μνήμη σου.

Back to top