ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΧΕΙΜΑΡΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΖΑΜΠΑΤΗ - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Στις 27 Απριλίου του 1997 ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής ,ο Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης –παιδί βιοπαλεστών από το Μεγανήσι- έχασε τη ζωή του σε επιχείρηση καταδίωξης εμπόρων ναρκωτικών. Από το καλοκαίρι του 1996 μέχρι και το 1997 η Αλβανική Μαφία είχε επιδοθεί σε ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ληστρικών επιδρομών στα παράλια της Κέρκυρας και η κατάσταση είχε αρχίσει να επηρεάζει τον τουρισμό του νησιού αλλά όπως είναι φυσικό είχε δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στην κοινωνία της Κέρκυρας .Ο τότε Δήμος Θιναλίων προχωρούσε σε αλλεπάλληλα αγωνιώδη διαβήματα  και επισημάνσεις.  Το περιστατικό καταδίωξης  ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με το θάνατο του ο Μαρίνος Ζαμπάτης αλλά και οι συνεχείς οχλήσεις  ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της Πολιτείας  :

για  να αναβαθμίζονται – εκσυγχρονίζονται τα θαλάσσια μέσα για την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας από εξωτερικούς κινδύνους,

για να εξασφαλίζονται σύγχρονα μέσα προστασίας ,μέτρα θωράκισης ,ασφαλής εξοπλισμός  στους συναδέλφους του  και για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ενεργειών μεταξύ των υπουργείων και ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος.

«Ηρωα, Μαρίνο Ζαμπάτη , ο ηρωισμός  σου είναι χαραγμένος στην ψυχή όλων των Ελλήνων και  η θυσία  σου δημιουργεί υψηλές ευθύνες επαγρύπνησης και καθήκον που μας υπαγορεύει να διαφυλάξουμε τις ιερές μνήμες και να συνεχίσουμε την πορεία αιώνων του περήφανου έθνους μας,  παρόλες τις προκλήσεις.

Τα κύματα της θάλασσας, θα  μας  σιγοψιθυρίζουν πάντα το όνομά σου  και το  το σκάφος 900 «Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης»  που  ταξιδεύει πάνω στα κύματα των ελληνικών θαλασσών θα φέρνουν στο νου μας  τη θυσία σου  , υπενθυμίζοντας το χρέος μας  προς την πατρίδα μας, προς εσάς τους ήρωες και  προς τους ανθρώπους σας που αφηνετε πίσω .

«Είη η μνήμη σου  αιωνία και άληστος»  και είθε το παράδειγμα της θυσίας και της προσφοράς σου  προς την πατρίδα να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί».

Back to top