Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ στην Ανακύκλωση με εκτεταμένο πρόγραμμα 15+1 Κατηγοριών Ανακύκλωσης και στην μείωση των αποβλήτων. - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας στα πλαίσια της ολοκληρωμένης στρατηγικής στην διαχείριση αποβλήτων εφαρμόζει, υιοθετεί και επενδύει με το βλέμμα στις επόμενες γενιές, στο μοντέλο των 15+1 κατηγοριών καθιστώντας την ανακύκλωση κυρίαρχη στην πυραμίδα της κυκλικής οικονομίας. Το γεγονός αυτό αποσκοπεί στην μείωση της δημιουργίας αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, στην υιοθέτηση και προώθηση στρατηγικών που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και ευνοούν την πράσινη ανάπτυξη, με παράλληλη καλλιέργεια περιβαλλοντικής –  οικολογικής συνείδησης. Παρουσίαση της στρατηγικής αυτής και των συνοδών μεθόδων που την διέπουν, με απώτερο αποτέλεσμα την μείωση του τεράστιου κόστους της μεταφοράς των αποβλήτων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στην Πάλαιρο, πραγματοποίησε η Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Σπυριδούλα Κόκκαλη, στο Πανεπιστήμιο Columbia στην Νέα Υόρκη στις 15 Απριλίου 2024 στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας  στην Ημερίδα Διαχείρισης Αποβλήτων μέρος του GRis festival.

Nέα Εποχή Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ο 20ετής ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!

Οι 15+1 κατηγορίες Ανακύκλωσης του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

  1. Κίτρινος κάδος: Ανακύκλωση χαρτιού με υπόλειμμα κάτω του 1%
  2. Κόκκινος κάδος: Ανακύκλωση πλαστικών με υπόλειμμα κάτω του 2%
  3. Μπλε κάδος: Ανακύκλωση αλουμινίου με υπόλειμμα κάτω του 5%
  4. Κώδωνας: Γυαλί με υπόλειμμα κάτω του 1%
  5. Μωβ κάδος: Ρουχισμός και υποδήματα με υπόλειμμα 0%
  6. Κάδοι λαμπτήρων: Συλλογή όλων των τύπων λαμπτήρων με υπόλειμμα 0%
  7. Κάδοι τόνερ και μελανιών: Μελάνια και τόνερ με υπόλειμμα 0%
  8. Κάδοι φορητών ηλεκτρικών στηλών: Μπαταρίες με υπόλειμμα 0%
  9. Μέταλλο: Υπόλειμμα 0%
  10. Κάδοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών: Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με υπόλειμμα 0%
  11. Κοντέινερ μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών: Μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές με υπόλειμμα 0%
  12. Κάδοι τηγανελαίων: Τηγανέλαια με υπόλειμμα 0%
  13. Στρώματα: Υπόλειμμα 0%
  14. Ογκώδη απορρίμματα: Έπιπλα και μεγάλα αντικείμενα με υπόλειμμα κάτω του 5%
  15. Κομποστοποιητές: Οικιακά οργανικά απόβλητα με υπόλειμμα 0%

Πολύ σύντομα!

  1. Καφέ κάδος: Οργανικά απόβλητα

Η Στρατηγική.

Η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας παρέλαβε το 2019 ποσοστό ανακύκλωσης 0%. Σήμερα, έχει φτάσει στο 14% με αυξητική τάση. 10% ανακύκλωση σημαίνει οικονομικό όφελος 300.000 € δηλαδή για κάθε 1% ανακύκλωση ο Δήμος κερδίζει 30.000 €. Μέσω του τοπικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων που εγκρίθηκε το 2020, ο Δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης πρότεινε τη δημιουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Οργανικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) — μία για κάθε Δήμο Κέρκυρας (Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας). Αυτή η πρόταση αποδεικνύεται σήμερα η πιο ενδεδειγμένη λύση, καθώς οι ΜΕΒΑ θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης αποβλήτων και θα συμβάλλουν στην επίτευξη υψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης.

Επίρρωση του ανωτέρω αποτελεί η ομόφωνη απόφαση  που ελήφθη στη  συνάντηση εργασίας (12-9) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννη Τρεπεκλή και των 3 Δημάρχων της Κέρκυρας κ.κ Στέφανου Πουλημένου (Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων), Γιώργου Μαχειμάρη (Δήμος Βόρειας Κέρκυρας) και Βασίλη Χειμαριώτη (Δήμος Νότιας Κέρκυρας), και αφορά στην κατασκευή  μίας μονάδας επεξεργασίας των βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ ) και για τους τρεις Δήμους στην κεντρική Κέρκυρα.

 

Εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σε ορισμένες κατηγορίες υλικών, όπως οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας έχει ξεπεράσει τους στόχους που θέτει το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων βάσει του πληθυσμού μας, δηλαδή τους 15 τόνους τον χρόνο. Αυτή η επιτυχία κατατάσσει το Δήμο στην κορυφή της ανακύκλωσης για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές , δίνοντας του την πρωτιά στην διαχείρισης αυτής της κατηγορίας αποβλήτων.

Συμμετοχή και Εκπαίδευση:

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας  εργάζεται εντατικά για να εκπαιδεύσει τους δημότες, μικρούς και μεγάλους, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση και να διαχειρίζονται σωστά τα απόβλητά τους. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται συνεχώς επιμορφωτικές δράσεις σε όλες τις βαθμίδες των σχολικών μονάδων του Δήμου, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι και τα Λύκεια. Παράλληλα, εφαρμόζεται συστηματικά η φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης, παρατείνοντας έτσι την διάρκεια ζωής πολλών αντικειμένων.

Ο στόχος.

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση των πόρων και στη μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό. Μέσω της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών, προστατεύεται το περιβάλλον και μειώνεται δραστικά το κόστος της συνολικής διαχείρισης των αποβλήτων.

 

Back to top