ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΡΑΒΗ - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΧΑΡΑΒΗ

«…Κανείς δεν θα ξεφύγει τη γενιά του!/το βάρος της θα σπάσει ως τη στιγμή/ που βγαίνοντας από τη λησμονιά του/ στο φως που πια δεν στέκουν δισταγμοί/ Ελέγαμε: Ένα Μαραθώνα ακόμα! Ελέγαμε: Μια Σαλαμίνα ακόμα! Ελέγαμε:/ Ακόμα ένα εικοσιένα! ….Ω δικαίωση όλων των ελληνικών αγώνων! Ω ύψιστη ηθική στροφή μέσα στο χάος ολόκληρου του Κόσμου! Και μαζί, ω γιγάντια πλέρια ιστορική καταβολή, από την οποία,..Νικητές, οι Έλληνες, θα ξεκινήσουμε αύριο, πρωτοπόροι της ανάπλασης ολόκληρης της γης!…»(Άγγελος Σικελιανός).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ “28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940” 2023

Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η πανάρχαια μνήμη των αγώνων του Έθνους ξύπνησε ξανά και η Ελλάδα, ταγμένη από τη μοίρα της για τα μεγάλα, έδωσε έναν νέο τιτάνιο αγώνα, έναν αγώνα που ήθελε και πάλι τους Έλληνες «ολίγους»… Το πάθος για ελευθερία, χαρτογραφημένο στο γενετικό υλικό των Ελλήνων, αναπήδησε και πάλι μέσα από τα μύχια της ύπαρξής τους και απαίτησε επιτακτικά αυτό που δικαιωματικά τους ανήκε.

Η μέρα αυτή αποτελεί όχι μόνο μια κρίσιμη καμπή στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, αλλά και σταθμό στην εξέλιξη της παγκόσμιας Ιστορίας, γιατί τότε δεν διακυβεύτηκε μονάχα η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά – χωρίς υπερβολή – εκεί στα δύσβατα ηπειρωτικά βουνά – παίχτηκε η τύχη και το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία επιβάλλεται να δοθεί στον εν λόγο εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, αναφορικά με την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Ο εορτασμός με τη λαμπρότητα που αρμόζει σε μια εθνική επέτειο είναι μια λαμπρή ευκαιρία υπενθύμισης στις νεότερες γενιές του μεγαλείου της πολεμικής ανδρείας του ελληνικού στρατού και λαού, των αγώνων των προγόνων μας και των πανανθρώπινων αξιών που υπεράσπισε το Έθνος μας. Στην έδρα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας  στην ΑΧΑΡΑΒΗ οργανώνονται οι παρακάτω εορταστικές εκδηλώσεις:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

(συνεπεία του με αριθμό 88323/13-10-2023 εγγράφου του ΥΠΕΣ ΑΔΑ: ΨΓΟΖ46ΜΤΛ6-ΨΞΙ)

ΠΕΜΠΤΗ 26-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

  1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ των καταστημάτων των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Δημοσίων Επιχειρήσεων, των οικιών και των ιδιωτικών καταστημάτων από την 8η πρωινή ώρα της 26ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2023.
  2. ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ όλων των δημοσίων και δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2023–,(αριθ.ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/1-7-2022 ΚΥΑ /ΦΕΚ 3424 Β, μέριμνα για εξοικονόμηση ενέργειας).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Εορτασμός της επετείου στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 ΣΑΒΒΑΤΟ  28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

12.00: Δοξολογία στον Ιερό Ναό ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΧΑΡΑΒΗΣ.

Απόδοση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής επιτροπής Παιδείας Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κ. Παναγιώτη Παπαδάτο.

12.30: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον Πεσόντων ,

Κατάθεση στεφάνων

(Σε περίπτωση βροχόπτωσης, η κατάθεση στεφάνων θα γίνει στον ιερό ναό στον οποίο θα τελεσθεί η δοξολογία).

Τήρηση ενός Λεπτού Σιγής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

13.00: Παρέλαση στο κεντρικό δρόμο της Αχαράβης με τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων και των

Φιλαρμονικών Δήμου Βόρειας Κέρκυρας .

Πέρας εκδηλώσεων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΧΕΙΜΑΡΗΣ

  

   Τιμή και δόξα σ αυτούς που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Στην παρέλαση στην έδρα του Δήμου στην Αχαράβη παρακαλούνται να συμμετάσχουν όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Εκδηλώσεις –πριν την κεντρική παρέλαση στην έδρα του Δήμου -θα πραγματοποιηθούν στις κοινότητες ΑΓΡΟΥ (ΔΕ Αγίου Γεωργίου)-ΒΕΛΟΝΑΔΩΝ, ΑΥΛΙΩΤΩΝ, ΠΕΡΟΥΛΑΔΩΝ, ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ (ΔΕ Εσπερίων)-ΚΑΣΣΙΩΠΗΣ (ΔΕ Κασσωπαίων) και όπου αλλού γίνει προετοιμασία στην ως άνω κατεύθυνση.

Back to top