Στο πλαίσιο του Φόρουμ Κυκλικών Δήμων, που διοργάνωσε ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή τελετή βράβευσης, αφιερωμένη σε εκείνους που άφησαν βαθύ αποτύπωμα στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας. Πρόσωπα που υπηρέτησαν με ήθος, όραμα και αφοσίωση τις τοπικές κοινωνίες, αναγνωρίστηκαν και τιμήθηκαν με τρόπο συμβολικό και ουσιαστικό.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 5 Απριλίου 2025, με τη συμμετοχή πέραν του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, των Δήμων Αιγιαλείας, Ερέτριας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Σαρωνικού, Χαλανδρίου και Χανίων και το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ με το συντονιστή του , στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Κουλούρα —Δημαρχείο του πρώην Δήμου Κασσωπαίων.
Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν ήταν τυχαία. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο που δεν αποτελεί απλώς έναν τόπο συνεδριάσεων και λήψης αποφάσεων. Είναι κάτι πολύ περισσότερο: είναι η καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένας χώρος όπου γράφτηκαν και γράφονται σελίδες προσφοράς, όρασης και δράσης για την τοπική κοινωνία.
Ως πρώην Δημαρχείο του Καποδιστριακού Δήμου, κουβαλά τη μνήμη και τη συνέχεια της αυτοδιοικητικής πορείας της περιοχής μας, θυμίζοντάς μας ότι κάθε θεσμός θεμελιώνεται στην ιστορία του, αλλά εξελίσσεται με τις επιλογές και τις αποφάσεις των ανθρώπων του.
Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου με, υψηλό συμβολισμό και έντονη συναισθηματική συγκινησιακή φόρτιση αποτέλεσε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννη Τρεπεκλή και το Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας κ. Μαχειμάρη Γεώργιο σε πρόσωπα της τοπικής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας , επιστήμονες και δομές που, με τη στάση ζωής και τη δράση τους, εμπνέουν, συνδέουν και προχωρούν μπροστά. Βραβεύτηκαν «Τιμής Ένεκεν» με δύο συμβολικά, τιμητικά αναμνηστικά οι Αξιότιμοι κκ:
- Ιωάννης Κούρκουλος, Πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων, πρώην μέλος της ΚΕΔΕ, πρώην πρόεδρος ΕΕΤΑΑ, για τη θεμελίωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα και σε όλη την Ελλάδα.
2.Χρύσανθος Σαρλής, Πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων, για την πολυετή σημαντική συμβολή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
3.Αλέξανδρος Δεσύλλας Πολιτικός Μηχανικός, Πρώην Βουλευτής Κέρκυρας, πρώην δ/νων σύμβουλος ΟΛΚΕ, για τη μεγάλη του συμβολή στα δρώμενα της Κέρκυρας
4.Ιωάννης Προβατάς Πρώην Δήμαρχος Εσπερίων , για τη σημαντική και συνεχιζόμενη συμβολή και προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
- Αδαμάντιος Σκορδίλης Χημικός Μηχανικός, Δρ. Περιβαλλοντικής μηχανικής, για την πανελλήνια προσφορά του στην Κυκλική Οικονομία
6.Μιχάλης Σταθακόπουλος, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης, για τη σημαντική προσφορά του στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος
7.Οικογένεια Α. Καούση, για την πολυετή συμβολή της στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στην χώρα μας και στην Ε.Ε.
Στη λίστα των βραβευθέντων είναι και οι κκ Παγκράτης Ανδρέας Πρώην Νομάρχης Κέρκυρας, πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και Κάρρας Μιχάλης Πρώην πρόεδρος κοινότητας Κάτω Κορακιάνας οι οποίοι δεν παρέστησαν για λόγους υγείας .Στους κκ Αδαμάντιο Σκορδίλη, Σταθακόπουλο Μιχάλη και Αντώνιο Καούση τα βραβεία απένειμαν οι κ.κ Ανδριόπουλος Παναγιώτης Δήμαρχος Αιγιαλείας και Μαχειμάρης Γεώργιος Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας.
Η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας , με βαθύ σεβασμό και αναγνώριση, απηύθυνε τα εξής λόγια προς τιμήν των βραβευθέντων:
«Ένας Δήμος δεν είναι απλώς ένας διοικητικός οργανισμός. Είναι μια ζωντανή κοινότητα, μια μεγάλη οικογένεια. Και κάθε οικογένεια πρέπει να αναγνωρίζει τα μέλη της που προσφέρουν, που αγωνίζονται, που αφήνουν πίσω τους ένα καλύτερο αύριο.
Η καθιέρωση των βραβεύσεων είναι ένας θεσμός τιμής και μνήμης. Είναι η επιβεβαίωση ότι η προσφορά δεν ξεχνιέται, ότι η Αυτοδιοίκηση έχει πρόσωπα, έχει ανθρώπους με όραμα, έχει στυλοβάτες που αξίζουν την αναγνώριση.
Μέσα από τη βράβευση, δεν τιμούμε μόνο το παρελθόν – εμπνέουμε το μέλλον. Δείχνουμε σε όλους ότι η προσφορά δεν περνά απαρατήρητη, ότι η προσπάθεια αφήνει το αποτύπωμά της, ότι οι άνθρωποι που δίνουν τη ζωή τους για τον τόπο τους δεν είναι μόνοι.
Στα πρόσωπά τους δεν βλέπουμε μόνο τα χρόνια που πέρασαν. Βλέπουμε τις μάχες που έδωσαν. Βλέπουμε τις αγωνίες, τις αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν, τις δύσκολες στιγμές που τις μετέτρεψαν σε ευκαιρίες.
Στα πρόσωπά τους χαράχτηκε η πορεία μιας ζωής αφιερωμένης στον τόπο. Κάθε ρυτίδα είναι ένα σημάδι εμπειρίας, κάθε βλέμμα μια ιστορία επιμονής, κάθε χαμόγελο η ικανοποίηση ενός έργου που ολοκληρώθηκε.
Είναι η γενιά που δεν βολεύτηκε. Που δεν στάθηκε απλός παρατηρητής. Είναι οι άνθρωποι που, όταν οι δυσκολίες έφταναν, δεν έκαναν πίσω – προχωρούσαν.
Στο πρόσωπό τους βλέπουμε τη συνέχεια της Αυτοδιοίκησης, το ήθος της προσφοράς, την απόδειξη ότι η αληθινή ηγεσία δεν έχει ηλικία – έχει αφοσίωση. Στο πρόσωπο τους τιμούμε μια ολόκληρη εποχή. Στις αποφάσεις τους χαράχτηκαν δρόμοι, στα λόγια τους βρήκαν ελπίδα γενιές, στα έργα τους στηρίχθηκε μια κοινωνία.
Ήταν οραματιστές. Δεν ακολούθησαν τον δρόμο – τον άνοιξαν. Και σήμερα, στέκονται μπροστά μας, όχι μόνο ως άνθρωποι που υπηρέτησαν τον Δήμο, αλλά σύμβολα αντοχής, αφοσίωσης και αγάπης για τον τόπο τους.
Σήμερα , δεν τιμούμε απλώς ανθρώπους. Τιμούμε αγώνες. Τιμούμε μια διαρκή πορεία αφοσίωσης, ανιδιοτελούς προσφοράς και βαθιάς αγάπης για τον τόπο τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι τίτλος, δεν είναι αξίωμα. Είναι λειτούργημα. Είναι η τέχνη του να ακούς, να οραματίζεσαι, να δημιουργείς.
Οι άνθρωποι που βραβεύουμε, έδωσαν φωνή στις κοινότητες, μετέτρεψαν τις ανάγκες των πολιτών σε δράση και έκαναν πράξη το όραμα για βιώσιμες, ανθρώπινες πόλεις.
Στον κόσμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που σηκώνουν το βάρος τους. Άνθρωποι που δεν διστάζουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, γιατί ξέρουν ότι αυτές διαμορφώνουν το μέλλον. Και το μέλλον το διαμορφώνουν οι τολμηροί.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι η τέχνη του να στήνεις γέφυρες εκεί που άλλοι βλέπουν γκρεμούς. Είναι η δύναμη να ακούς τον παλμό της κοινωνίας και να τον μετατρέπεις σε πράξη. Είναι το χέρι που σηκώνει τον πολίτη όταν σκοντάψει, η φωνή που διεκδικεί, η ματιά που κοιτά πέρα από το σήμερα.
Και αυτοί οι άνθρωποι που τιμούμε σήμερα, έδωσαν στην Αυτοδιοίκηση το πιο πολύτιμο στοιχείο της: τον ανθρώπινο χαρακτήρα της.»
Σήμερα , δεν τους δίνουμε ένα βραβείο. Τους λέμε ταπεινά «ευχαριστώ». Τους λέμε πως το αποτύπωμά τους μένει ανεξίτηλο, όχι στις πέτρες, αλλά στις ζωές των ανθρώπων.
ΣΕ κείνους ΠΟΥ βραβεύονται ΣΗΜΕΡΑ δίνεται ΜΙΑ ΠΛΑΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΈΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΕΛΙΑΣ. Η επιλογή είναι προσεκτικά επιλεγμένη και συμβολική.
Η πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας ….Σύμβολο Ενότητας και Ταυτότητας
Το έμβλημα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας δεν είναι απλώς ένα γραφιστικό αποτύπωμα· είναι μια αφήγηση, ένας οπτικός χάρτης της ιστορίας, της φύσης και των ανθρώπων που συνθέτουν την ψυχή αυτού του τόπου.
Μέσα του έχουν εναρμονιστεί τα σύμβολα των τεσσάρων πρώην δήμων, σε μια σύνθεση που αναδεικνύει τη συνέχεια και τη συνύπαρξη. Η ελιά, βαθιά ριζωμένη στο κερκυραϊκό τοπίο, εκπροσωπεί τη σοφία, την παράδοση και τη γη που τρέφει γενιές ανθρώπων. Η θάλασσα, αγκαλιάζοντας τις ακτές της Βόρειας Κέρκυρας, φέρνει μαζί της τον αέρα της ελευθερίας, των ταξιδιών, της επικοινωνίας. Και στο κέντρο όλων, ο άνθρωπος – οι κοινότητες που έζησαν, δημιούργησαν, συνεργάστηκαν και διαμόρφωσαν αυτόν τον τόπο.
Το έμβλημα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας είναι ένας συμβολικός δεσμός ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον· μια δήλωση ενότητας, σεβασμού στην ιστορία και αισιοδοξίας για όσα έρχονται.
Η πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, συμβολίζει:
Την θεσμική αναγνώριση και την επίσημη ένδειξη τιμής:
Τη σύνδεση με τον τόπο: την κοινότητα: Φέρει το σύμβολο του Δήμου, που εναρμονίζει τα στοιχεία των τεσσάρων πρώην Δήμων, δείχνοντας τη συλλογικότητα και τη συνέχεια και ενσωματώνει τη θάλασσα, την ελιά και τον άνθρωπο, συμβολίζοντας τη φυσική και πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου.
Την αποτύπωση της στιγμής: Είναι ένα σταθερό, ανεξίτηλο ενθύμιο μιας τιμητικής διάκρισης που αναγνωρίζει προσφορά, προσπάθεια και αξία.
Την επισημότητα και τη διαχρονικότητα: Η πλακέτα, σε αντίθεση με το καράβι από ελιά που εκφράζει καλλιτεχνικά τη δυναμική του τόπου, εκπροσωπεί την ιστορική μνήμη και την καταγραφή της στιγμής σε ένα υλικό που διαρκεί στον χρόνο
ΤΟ Καράβι από Ελιά
Ένα καράβι (σύμβολο της Κέρκυρας) σμιλεμένο από ξύλο ελιάς—ένα σύμβολο βαθιά ριζωμένο στην ψυχή της Βόρειας Κέρκυρας. Η ελιά, καρπός της γης, σμιλεύεται σε σχήμα καραβιού, φέρνοντας μαζί της την ένωση δύο στοιχείων: της ενδοχώρας και της θάλασσας.
Η εικαστική αυτή παρέμβαση δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο· είναι μια αφήγηση. Συμβολίζει το ταξίδι, την αναζήτηση, την πορεία προς το μέλλον, πάντα με ρίζες βαθιά στο παρελθόν. Όπως η ελιά αντέχει στον χρόνο, έτσι και το καράβι ταξιδεύει ακούραστο στην ανοιχτή, αδιαμόρφωτη θάλασσα, κουβαλώντας μαζί του μνήμες, όνειρα και την αδιάκοπη αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τον τόπο του.
Το καράβι από ελιά δεν είναι απλώς ένα δώρο· είναι ένας συμβολισμός της αρμονίας μεταξύ γης και θάλασσας, της αντοχής και της διαρκούς κίνησης. Ένα έργο που μιλά για τη Βόρεια Κέρκυρα, για την ατίθαση θάλασσα και την αρχέγονη ελιά της ενδοχώρας, για τον πολιτισμό που γεννιέται όταν αυτά τα δύο ενώνονται.
Δύο σύμβολα της Κέρκυρας, δύο στοιχεία που φέρουν τη σοφία του χρόνου και τη δύναμη της φύσης. Η ελιά, με τις ρίζες της βαθιά στη γη, συμβολίζει την αντοχή, τη σταθερότητα και την παράδοση. Η θάλασσα, απέραντη και αέναη, συμβολίζει το ταξίδι, το άνοιγμα στους ορίζοντες, την αναζήτηση του καινούργιου..
Έτσι, το καράβι και η πλακέτα συμπληρώνουν το ένα το άλλο: το πρώτο είναι μια καλλιτεχνική απεικόνιση της φιλοσοφίας του τόπου, το δεύτερο μια επίσημη επιβεβαίωση της τιμής.
Σεβαστοί κύριοι,
Σας τιμούμε με σεβασμό με αυτά τα συμβολικά ενθύμια , γιατί κι εσείς είστε σαν αυτό το καράβι: ριζωμένοι στις αξίες σας, αλλά γενναίοι ταξιδευτές στη ζωή. Με το βλέμμα μπροστά, με καρδιά γεμάτη όνειρα, με την τόλμη να χαράζετε νέες διαδρομές, «Ερρωσο», σεβαστοί κύριοι.
«Δεν είναι τα χρόνια που μετράνε. Είναι τα χνάρια που αφήνει κανείς πίσω του.
Δεν είναι οι τίτλοι που δίνουν αξία. Είναι οι άνθρωποι που λένε το όνομά σου με σεβασμό.
Και σήμερα, δεν τιμούμε μόνο μια πορεία. Τιμούμε μια ζωή που δόθηκε απλόχερα στον τόπο.
Ένα όνομα που δεν θα ξεχαστεί. Μια ιστορία που θα μείνει να φωτίζει το μέλλον».