Μοναστήρια – Εκκλησίες - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Μοναστήρια – Εκκλησίες

Στο Δήμο Β. Κέρκυρας συναντάμε τον Ιερό Ναό Υπεράγιας Θεοτόκου Οδηγητρίας Αυλωτών, (Εκκλησία – Μοναστήρι – Μητρόπολη), στον οικισμό Αυλιώτες.

Τα μοναστήρια του Δήμου είναι τα εξής:

Μονή Υψηλού Παντοκράτορος (Κασσωπαίοι)

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Κληματιάς

Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου (Εσπέριοι)

Μονή Παντοκράτωρα (Αγρός)

Ιερά Μονή Παναγίας Υψηλής Μαγουλάδων

 

Δημοτική Ενότητα Κασσωπαίων

Πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Κάσιου Δία, στην κοινότητα της Κασσιόπης, είναι χτισμένη από τις αρχές των χριστιανικών χρόνων, η εκκλησία της Παναγίας της Κασσωπίτρας από τους Αγίους Ιάσονα και Σωσίπατρου.

Οι Τούρκοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην εκκλησία, αφού την λεηλάτησαν δύο φορές και στη συνέχεια τη κατέστρεψαν το 1537, αλλά ξαναχτίστηκε από τους Ενετούς το 1580.

Η ιερή εικόνα της Παναγίας είναι θαυματουργή και προστάτιδα για τους ναυτικούς. Η εκκλησία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ως ανάμνηση του θαύματος του 1530, όταν η Παναγία θεράπευσε ένα τυφλό και στις 15 Αυγούστου με την Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

Δημοτική Ενότητα Θιναλϊου

Το μοναστήρι βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Παντοκράτορα στην Δ.Ε. Θιναλϊου, στο ύψος των 917 μ.

Το όνομα του βουνού δόθηκε κατά την περίοδο της Ανδηγαυών το 1347 και οι χωρικοί από 23 χωριά ίδρυσαν την εκκλησία στη θέση όπου ένας κάτοικος του χωριού Σωκράκι ανακάλυψε μια μαρμάρινη στήλη με ανάγλυφη παράσταση της Μεταμορφώσεως του Χριστού.

Η εκκλησία καταστράφηκε στις αρχές του 16ου αιώνα και ξαναχτίστηκε το 1689. Η πρόσοψη του ναού χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ένα μεγάλο μέρος έχει αποκατασταθεί πρόσφατα.

Η εκκλησία είναι μονόχωρη με τοξωτή στέγη και οι επισκέπτες εισέρχονται μέσα από τρεις πύλες. Ένας ψηλός μαρμάρινος ναός χρονολογείται από το 1711 και χωρίζει το ιερό.

Το ασήμι που καλύπτει τον Παντοκράτορα στην Ωραία Πύλη είναι εντυπωσιακό, καθώς και οι μοναδικές αγιογραφίες της εκκλησίας.

Back to top