ΔΕΝΔΡΟΦΎΤΕΥΣΗ ΛΟΥΤΣΕΣ 2024. ΒΡΑΒΕΎΣΕΙΣ - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Με σύνθημα :  « ΔΙΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ,ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΑΣ, ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΜΑΣ», πολίτες όλων των ηλικιών, μικρών και μεγάλων παιδιών, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι   της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, σύλλογοι  , επιχειρηματίες , πρόσκοποι,  εθελοντές κ.α, με σύμμαχο τον  ανοιξιάτικο καιρό, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας  και των φορέων που τον πλαισίωσαν- κοινότητα Λουτσών, πολιτιστικοί Σύλλογοι Λουτσών, Περίθειας, Κασσιώπης, Νησακίου, Σινιών,  και συμμετείχαν στη δενδροφύτευση που διοργάνωσε το τμήμα ΑΧΕΠΑ Κέρκυρας στην περιοχή «Αναπαυτήρια»  Λουτσών, την Κυριακή 14/4/2024.

Τις προηγούμενες ημέρες η πολιτική προστασία  του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας λαμβάνοντας υπόψη τις εδαφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής προχώρησε σε  στοχευμένες ενέργειες προετοιμασίας της  δράσης , με αποτέλεσμα σε  χρόνο ρεκόρ, σε μια έκταση σχεδόν 15 στρεμμάτων  να φυτευτούν 1000 βραδύκαυστα δενδρύλλια.

Στην εκκίνηση της δράσης, τα πρώτα  δενδρύλλια φύτεψαν οι κ.κ :  Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Ιωάννης Τρεπεκλής,  Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γεώργιος Μαχειμάρης ,  Πρύτανης  Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος , Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών και Ενδοπεριφερειακών Συγκοινωνιών Σπυρίδων Αργυρός, πρώην  Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής  Διοίκησης Ιονίων Νήσων-Υποστράτηγος  της Πυροσβεστικής υπηρεσίας  (ΕΑ)  Νικόλαος  Κολοβός.

Επίσης στην δενδροφύτευση  συμμετείχαν ενεργά οι κ.κ:  πρόεδρος  ΑΧΕΠΑ  Κέρκυρας  Γεώργιος Σαλαμπάσης, , αναπληρωτής Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας-Αντιδήμαρχος Έργων, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας Κουτσούρης Χαρίτων, Γαρνέλης Ιωάννης  Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και  Διοίκησης , Θεοφάνης Σκέμπρης Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Κλιματικής Κρίσης,  Μηχανολογικού εξοπλισμού, Πρασίνου και Διαχείρισης  αδέσποτων ζώων, Νικόλαος  Χειρδάρης Αντιδήμαρχος Τουρισμού , εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας, Μαυρωνάς  Θεόδωρος Πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Πολιτισμού («ΞΕΝΙΟΣ») , Καλούδης Ιωάννης Αντιπρόεδρος   της ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας και του Οργανισμού Τουρισμού Πολιτισμού («ΞΕΝΙΟΣ»), Μπαντούνος Γεώργιος Β’ Αντιπρόεδρος της  Κατασκευαστικής Επιχείρησης ΠΑΝΤΟΚΑΤ») Δήμου Βόρειας Κέρκυραςαιρετά μέλη του Δημοτικού συμβουλίου , στελέχη  της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού , πρόεδροι  και μέλη  συλλόγων ,  πολιτευτής ‘Άγγελος Σπύρου, πολίτες όλων των ηλικιών, μικρά και μεγάλα παιδιά, επιχειρηματίες ,εθελοντές,  4ο  σύστημα ναυτοπροσκόπων , 6ο  σύστημα προσκόπων ,η επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. ,κ.α.

«Η σημερινή δενδροφύτευσηείναι κίνηση υψηλού συμβολισμού για την προστασία & την αναγέννηση της περιοχής των Λουτσών και της ευρύτερης περιοχής,  με σύνθημα «Φυτεύω μια ρίζα για τη ρίζα μας….Φυτεύω  στις ρίζες του Παντοκράτορα… το δέντρο που πάνω του κλαδώνεται η ψυχή μου και γίνεται άνθη να θάλλουνε στον αιώνα», δήλωσε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γεώργιος Μαχειμάρης. Ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους  εμπλεκομένους στην οργάνωση  της δράσης  και των συνοδών εκδηλώσεων ,όσους συνέβαλαν ( Δασική υπηρεσία Κέρκυρας)  αλλά και   τους συμμετέχοντες στη δράση . Τόνισε δε πως στόχος  εκτός από την αναδάσωση -δενδροφύτευση της κατεστραμμένης γης λόγω των πυρκαγιών, είναι  ταυτόχρονα η τόνωση της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας αλλά και η ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα περιβάλλοντος, το κτίσιμο οικολογικής συνείδησης , της συνεργασίας και του  εθελοντισμού».

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ.Ιωάννης Τρεπεκλής , από την πλευρά του  συνεχάρη τους συντελεστές  της δράσης και τόνισε πως «για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων , η Κέρκυρα, όλα τα νησιά μας, είναι το σπίτι μας. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι εξόχως ζωτικής σημασίας, με ηθική υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Χαίρομαι ιδιαίτερα και συγχαίρω τους γονείς που σήμερα συμμετέχουν με τα παιδιά τους καλλιεργώντας τους την περιβαλλοντική συνείδηση και τον εθελοντισμό».

Στο περιθώριο της δράσης στην πλατεία του ΙΝ Αγίου Αθανασίου Λουτσών ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας  σε μια συγκινητική τελετή βράβευσε  :

  1. Τονπρώην  Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής  Διοίκησης Ιονίων Νήσων-Υποστράτηγο  της Πυροσβεστικής υπηρεσίας  (ΕΑ)  Νικόλαο  Κολοβό λέγοντας μεταξύ άλλων, « πως αναγνωρίζεται  το υψηλό αίσθημα ευθύνης , η  εργατικότητά, το φιλότιμό, η  ετοιμότητα , η μεθοδικότητα και ο επαγγελματισμός του.

Το να «πέφτεις» στη μάχη της φωτιάς δεν είναι απλό επάγγελμα αλλά λειτούργημα. Μέσα από τη στάση ζωής που ακολουθεί διδάσκει πώς γίνεται πράξη καθημερινά η έννοια του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Καταδείχθηκε περίτρανα πως πίσω από τον Υποστράτηγο κρύβεται ο άνθρωπος που μάχεται στην πρώτη γραμμή, ο ακατάβλητος,  που στο δύσκολο πυροσβεστικό στίβο  δίνει καθημερινά μάχη για την ανθρώπινη ζωή και περιουσία, ο  γεμάτος ανησυχίες και ευαισθησία για τα προβλήματα των συναδέλφων, έτσι ώστε η αξία του λειτουργήματος του πυροσβέστη να ανέβει ψηλότερα στη συνείδηση όλων των ανθρώπων».

2.τον πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ Κέρκυρας κ.Γεώργιο Σαλαμπάση , λέγοντας  πως στο πρόσωπο του προέδρου συγχαίρει θερμά  το τμήμα ΑΧΕΠΑ Κέρκυρας για την εξαιρετική περιβαλλοντική πρωτοβουλία αλλά και τη συνεχή  κοινωνική προσφορά τους.

Ξεχωριστή στιγμή η βράβευση του αν. προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κ. Γεώργιου Μαυρόπουλου,  – του ανθρώπου -που πέρα από την υπηρεσιακή άψογη δράση του -ο εθελοντισμός  έχει   γίνει ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ !Βρίσκεται πάντα εκεί που τον καλεί το καθήκον έτοιμος να συνδράμει στο κοινωνικό σύνολο.

Back to top