Διαμαρτυρία Μαχειμάρη για την παύση της άσκσησης των αρμοδιοτήτων των ανταποκριτών ΟΓΑ και e-ΕΦΚΑ στους Δήμους - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Χαιρετισμός Δημάρχου

Την ενόχληση του για την απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για παύση των αρμοδιοτήτων των ανταποκριτών ΟΓΑ και e-ΕΦΚΑ στους Δήμους εξέφρασε με ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση:

Την πλήρη αντίθεση του  στην απόφαση της Πολιτείας και συγκεκριμένα του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για την παύση άσκησης των αρμοδιοτήτων των ανταποκριτών ΟΓΑ – eΕΦΚΑ  κατέθεσε ο Δήμαρχος Βόρειας  Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης  στη συνεδρίαση  της ΠΕΔ ΙΝ την Παρασκευή 4-2-2022 .

Εξειδικεύοντας τους λόγους τόνισε μεταξύ άλλων… 

Στη λήψη της ανωτέρω απόφασης δεν έχουν σταθμιστεί ορθώς τα οφέλη και οι δυσκολίες που θα προκύψουν ως απόρροια αυτής και για τον λόγο αυτό η απόφαση κρίνεται εξόχως βλαπτική για τους δημότες μας και για τις τοπικές μας κοινωνίες, εν γένει. 

Η ύπαρξη των ανταποκριτών του ΟΓΑ – eΕΦΚΑ στους Δήμους  επιτρέπει τη λύση πολλών ζητημάτων ή αποριών των ασφαλισμένων ή των συνταξιούχων του ΟΓΑ, χωρίς να απαιτείται η μετάβασή τους στην πόλη . 

Θεωρούμε ότι η απόφαση για την κατάργηση των ανταποκριτών ΟΓΑ – eΕΦΚΑ είναι προς τη λάθος κατεύθυνση με σοβαρότερο το εξής: 

Με την κατάργηση του θεσμού των ανταποκριτών, πλέον, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων κατοίκων των κοινοτήτων του Δήμου μας, της ΠΕ Κέρκυρας, (όλων των Δήμων της Ελλάδας κατ επέκταση ) , θα καταστεί προβληματική και σχεδόν αδύνατη. Και αυτό διότι, πολλοί είναι εκείνοι που δεν δύνανται να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά, ή δεν μπορούν να μετακινηθούν, λόγω γεωγραφικής απόστασης και προβλημάτων υγείας. 

Η κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ στους Δήμους , αποδεικνύει τη συνεχή συρρίκνωση των υπηρεσιών στην επαρχία και την αντίστοιχη συσσώρευσή της στις πόλεις -κέντρα, γεγονός που πλήττει την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Δεδομένου ότι στην παρούσα χρονική περίοδο οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ εξυπηρετούν αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού, και μάλιστα με μεγάλη χρονική απόκλιση από τον ορισμό του ραντεβού μέχρι την τελική εξυπηρέτηση των πολιτών, λόγω των συνθηκών που έχει επιβάλλει η πανδημία, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η διαδικασία θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, με τις συνθήκες να γίνονται ακόμη δυσκολότερες κατά τις περιόδους των χειμερινών μηνών. 

Για όλα τα ανωτέρω, οφείλουμε να ζητήσουμε άμεσα την άρση κάθε σχετικής απόφασης, που αφορά στην κατάργηση του θεσμού των ανταποκριτών ΟΓΑ, ο οποίος έχει αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών στους Δήμους μας.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ ΙΝ ΟΜΌΦΩΝΑ στήριξαν την ανωτέρω θέση με ψήφισμα που θα εκδοθεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων.

Back to top