Επετειακή ομιλία -απόδοση του πανηγυρικού της 28ης Οκτωβρίου 1940 από τον Περιφερειακό Δ/ντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρο Αγγελόπουλο στην Κεντρική εκδήλωση στην έδρα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στην Αχαράβη. - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

 

Στο πλαίσιο εορτασμού της Εθνικής Επετείου «28ης Οκτωβρίου 1940», στην Κεντρική εκδήλωση στην  έδρα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στην Αχαράβη , το νόημα της ημέρας απέδωσε ο Περιφερειακός Δ/ντής  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:….   

«….28η Οκτωβρίου 1940. Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη και ένα χρέος. Γιορτάζουμε ένα σταθμό της Ιστορίας μας, το ασύγκριτο, το μοναδικό «ΟΧΙ», που δείχνει όλο το μεγαλείο και τη δύναμη της φυλής μας, όλη την τόλμη και την υπερηφάνεια που κρύβει μέσα της η αθάνατη Ελληνική ψυχή.

Τιμάμε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας και θαυμάζουμε τη δύναμη και το ψυχικό σθένος εκείνων που τόλμησαν να αντιτάξουν το θρυλικό «ΟΧΙ», μια μικρή λέξη, που λίγοι όμως έχουν το θάρρος να την προφέρουν στη φασιστική πρόκληση.

Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς, δεν περιέχει ιδεολογία, αλλά ενισχύει τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία. Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του είναι η Παιδεία. Η αληθινή όμως Παιδεία όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση, η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η Παιδεία που δεν εφησυχάζει, ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια αλλά πολλαπλασιάζει τη γνώση, την κρίση και προωθεί τη δημοκρατία.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 συμβολίζει την άρνηση στον ολοκληρωτισμό, την αντίσταση στην τυραννία, την κατάφαση στην ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Ο πολλαπλός αυτός συμβολισμός καθιστά την 28η Οκτωβρίου διαχρονικά επίκαιρη και παιδευτικά αναγκαία στις νεότερες γενιές. Τις γενιές του σήμερα και του αύριο, που καλούνται να διδαχθούν από τις εμπειρίες των προηγούμενων, όχι να μάθουν να μισούν, αλλά να αρνηθούν το μίσος που έσπειρε το όλεθρο στην Ευρώπη πριν από οκτώ δεκαετίες.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 συμπυκνώνει σε μία ιστορική στιγμή τις μνήμες, τα βιώματα και τις αξίες που καθοδήγησαν πάντοτε το έθνος μας.

Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι ξεκάθαρο: ο τόπος μας είναι μεγάλος στη δημιουργία, όταν ο λαός μας είναι μονιασμένος. Όταν διχάζεται, αυτός ο τόπος γίνεται μικρός και πολλαπλά ευάλωτος. Αυτό το μήνυμα το έχουμε σήμερα ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί γύρω μας, τα πάντα αλλάζουν.

Τα διδάγματα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ας αποτελούν πάντοτε οδηγό μας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη, αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη μας, άλλους πολιτισμούς και νοοτροπίες: η βία ποτέ δεν αποκαθιστά αδικίες, ποτέ δεν ελευθερώνει τον άνθρωπο. Η ελευθερία του ανθρώπου βρίσκεται στην Ειρήνη, τη Δημοκρατία, τη συμφιλίωση και τη συναδέλφωση των λαών.

Είμαστε χρεωμένοι από την Ιστορία να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Ελλάδα. Μια πατρίδα στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε συνθήκες Ειρήνης, Αξιοπρέπειας και Ασφάλειας. Αυτό το χρέος το οφείλουμε προς την Πατρίδα και προς τους Ήρωές μας, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα.

Τιμώντας την 28η Οκτωβρίου 1940, ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας κι ας εντείνουμε τον αγώνα μας για να επικρατήσει παντού στον κόσμο η ελευθερία.

Με αυτές τις σκέψεις, με συναισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο, ας γιορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου και ας ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας, να παραμείνουμε όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα για την ελευθερία και την πρόοδο.

Μόνο έτσι θα κρατήσουμε την Ελλάδα για πάντα μεγάλη και ελεύθερη!….»

Back to top