Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021 και για αυτό το μήνα στοχεύουμε στις 100+ 1 γωνιές ανακύκλωσης, από Νησάκι μέχρι Αη Γιώργη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτος. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1974. Σήμερα είναι η εκστρατεία-ναυαρχίδα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες τον χρόνο. Οι δράσεις που διοργανώνονται σε παγκόσμια κλίμακα μιας τόσο σημαντικής ημέρας, δεν θα πρέπει ωστόσο να είναι εφήμερες, αλλά να έχουν συνέχεια, όραμα και ρεαλισμό και να χτίζουν γερά θεμέλια τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο δίνοντας την δυνατότητα στις νέες γενιές να εξελιχθούν σε πολίτες του κόσμου που θα δραστηριοποιούνται και θα απολαμβάνουν ένα υγιές περιβάλλον!
Ο Δήμος της Βόρειας Κέρκυρας, με σαφέστατο άξονα δράσεων κάτω από την ομπρέλα της κυκλικής οικονομίας, προβαίνει συστηματικά και μεθοδικά σε αποτελεσματικές δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των αποβλήτων.
Είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εκπονήσαμε τον τοπικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων με την συνεργασία του κ. Αδαμάντιου Σκορδίλη καθηγητή Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
Αναγνωρίσαμε αμέσως, στηρίξαμε και στηρίζουμε και κυρίως πολλαπλασιάζουμε το φαινόμενο των γωνιών ανακύκλωσης. Το 2019 παραλάβαμε 6 γωνιές ανακύκλωσης που στηριζόταν αποκλειστικά από εθελοντές, ενώ τους επόμενους μήνες με την συμμετοχή αρχικά πολιτιστικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων και τοπικών συμβουλίων τις πολλαπλασιάσαμε και σήμερα ως δημοτική πολιτική πια, οργανωμένη και στελεχωμένη από εργαζομένους του Δήμου μας αριθμούμε 50 στο δίκτυό μας και 27 μέσα στις σχολικές μας δομές (σύνολο 77 ) ενώ ως το τέλος Ιουνίου δημιουργούμε άλλες 55, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του δήμου μας. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι 4 ρευμάτων (χαρτόνι, γυαλί, πλαστικό και λευκοσίδηρο), ανοικτές στο κοινό ενώ στις κοινότητές μας έχει διανεμηθεί ήδη ενημερωτικό φυλλάδιο με πληροφορίες για την σωστή χρήση των ξεχωριστών κάδων. Από δημοτική πολιτική εξελίχθηκε ταχύτατα σε εθνική πολιτική και οι γωνίες ανακύκλωσης είναι ενταγμένες στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και προωθούνται μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Οργανώσαμε αμέσως και πραγματοποιούμε σε εβδομαδιαία βάση αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών από τις σχολικές μας μονάδες με την μέθοδο των 4 ρευμάτων καλλιεργώντας έτσι ένα κλίμα αξιοπιστίας κι εμπιστοσύνης στην μαθητική και διδακτική κοινότητα με άριστα αποτελέσματα.
Προχωράμε – όπως έχει ήδη ανακοινωθεί – στις 9 τρέχοντος μήνα, στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το τμήμα Περιβάλλοντος της Ζακύνθου. Το Μνημόνιο συνεργασίας, που θα έχει εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, θα εστιάσει σε θέματα του εθελοντικού τουρισμού για την ανακύκλωση, στην ανάπτυξη δράσεων που εμπίπτουν στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας με την εκχώρηση τεχνογνωσίας από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου, στην ενίσχυση της επικοινωνιακής καμπάνιας και των δράσεων ευαισθητοποίησης των δημοτών για την πράσινη διαχείριση.
Συνεργαζόμαστε με δύο ΚΟΙΝΣΕΠ που πρωτοπορούν στην ορθολογική διαχείριση ιδιαίτερων αποβλήτων. Συγκεκριμένα, με την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΣυνΠραξις» με έδρα τις Σινιές η οποία ειδικεύεται στην ανακύκλωση των στρωμάτων, και την ΚΟΙΝΣΕΠ «Όλοι μαζί για το περιβάλλον της Κέρκυρας» με έδρα τον Άγιο Γεώργιο, που ειδικεύεται στην ανακύκλωση ρούχων, υποδημάτων και λευκών ειδών στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο στην εκτροπή αυτών των αποβλήτων από τον πράσινο κάδο και το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της ταφής τους στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Η συνεργασία – στήριξη του Δήμου της Βόρειας Κέρκυρας με τις ΚΟΙΝΣΕΠ έχει ως συνέπεια την δυνατότητα δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας για τους δημότες μας, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό τα οφέλη ενώ η συνεργασίες αυτές ανακηρύσσουν τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας τον πρώτο νησιωτικό Δήμο που προχωρά στην ανακύκλωση ρούχων.
Προωθούμε την επαναχρησιμοποίηση ρούχων, υποδημάτων, μικροεπίπλων και μικροαντικειμένων μέσω των γωνιών του Αρίλλα, της Αχαράβης και της Κασσιώπης. Η επαναχρησιμοποίηση ως δεύτερος πυλώνας της κυκλικής οικονομίας, βρίσκει εφαρμογή και εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, ανακουφίζει τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη προμηθεύοντας τους διάφορα είδη εντελώς δωρεάν.
Εκπονούμε και καταθέτουμε μελέτες για την άμεση προμήθεια κάδων, απορριμματοφόρων ανακύκλωσης και οργανικών αποβλήτων μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθώς και γωνιών ανακύκλωσης και πολυκέντρων ανακύκλωσης μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ στοχεύοντας στην άμεση ενίσχυση του στόλου των οχημάτων μας που χρησιμοποιούνται στην ανακύκλωση και στην αύξηση του αριθμού των σημείων ανακύκλωσης.
Ευαισθητοποιούμε, ενημερώνουμε και παρακολουθούμε τους μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων, όπως τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και χώρους εστίασης ,προκειμένου να αποτρέψουμε τεράστιες ποσότητες αποβλήτων από τον πράσινο κάδο.
Με το σύνθημα: «Κερδίζω όσο ανακυκλώνω» ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας εξελίσσεται σταθερά σε έναν Δήμο πιλότο, έναν Δήμο πρότυπο στην διαχείριση των αποβλήτων. Ένα στοίχημα της δημοτικής αρχής, που κερδίζουμε σταθερά βήμα βήμα, με βάση το όραμα αλλά και τον ρεαλισμό, τον σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση. Γιορτάζουμε το περιβάλλον κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό με το στόχο να παραδώσουμε στις γενιές που έρχονται έναν τόπο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε. Ένας μεγάλος, όμορφος, διαρκής αγώνας για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος για το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.