ΜΑΧΕΙΜΑΡΗΣ: ΑΝΤΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ, ΗΡΘΕ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

 

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ                                                            29-11-2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:            

  • Αντί για το πανκερκυραικό αίτημα   παράτασης της κτηματογράφησης ,  ήρθε η  ιδιωτικοποίηση του νερού.
  • Υποχρεωτική συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης  όλης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας ακόμα και με την Ιθάκη και Κεφαλονιά χωρίς δεσμεύσεις για χρηματοδοτήσεις και έργα.
  • Διαχρονικός εμπαιγμός του αθηνοκεντρικού κράτους σε βάρος της κερκυραϊκής κοινωνίας.

 

Καταγγέλλουμε με βαθύ αίσθημα αγανάκτησης, την  εμμονή της Κυβέρνησης, αφενός, στη συνεχιζόμενη απαξίωση της Κέρκυρας και της κοινωνίας της ,  με την αδιάλλακτη στάση του υφυπουργού στο θέμα της παράτασης της κτηματογράφησης ,παρόλη την ευνοϊκή μεταχείριση άλλων περιοχών,  αφετέρου, στη διαδικασία συγχώνευσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) όλης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας , από τους Οθωνούς , όλο το νησί της Κέρκυρας, Παξούς Αντίπαξους μέχρι την  Ιθάκη και Κεφαλονιά.

Κεραυνός εν αιθρία η νυχτερινή δημοσιοποίηση χθες βράδυ 28-11-2024 της «ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΝΕΣΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ 2»  του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συγχωνεύει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)… από τους Οθωνούς , όλο το νησί της Κέρκυρας, Παξούς Αντίπαξους μέχρι την Ιθάκη και  Κεφαλονιά.

Θυμίζουμε την  «τερατογέννεση Ραγκούση 1» όπου με  σύνθημα κάθε “Νησί ένας Δήμος, μια ΔΕΥΑ» ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ Της  ΚΕΡΚΥΡΑΣ,  14 ΧΡΌΝΙΑ, ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ,  ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΔΕΥΑ, και το οποίο  με κοινή παραδοχή και αποτελέσματα ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ.

Αντί το Υπουργείο, το  αθηνοκεντρικό κράτος και οι  καρεκλοκένταυροι των υπουργείων να ασχολούνται  για τις λύσεις και τα έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας και της επάρκειας νερού , συνεχίζουν  τον διαχρονικό εμπαιγμό  της κοινωνίας της Κέρκυρας ακόμα και με τις πρόσφατες δηλώσεις στο θέμα των φραγμάτων. Ακυρώνουν  τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, στα δίκτυα ύδρευσης, στις γεωτρήσεις ,στις υδατοδεξαμενές και οι οποίες  έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην υδροδότηση των δημοτών και του τόπου μας. 

Αυτό που είναι αναγκαίο για την επιβίωση των πολιτών, δεν είναι «επιλέξιμο» για την Κυβέρνηση και τους Υφυπουργούς της  αφού δεν υπηρετεί τα κέρδη  των  μεγάλων επιχειρηματικών  ομίλων.

ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ  πλέον η μεθόδευση, ως ένα οργανωμένο σχέδιο του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , για την ιδιωτικοποίηση του νερού  το οποίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της λειψυδρίας δημιουργεί -εν είδη επιτροπείας- περιφερειακούς φορείς υποστήριξης των ΔΕΥΑ οι οποίοι θα είναι υπό την ευθύνη της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων). Είναι γνωστό τι «ρυθμίζουν» οι ρυθμιστικές αρχές: «ρυθμίζουν» την τιμή εμπορευμάτων». Ετοιμάζονται λοιπόν να «ρυθμίσουν»  και την τιμή του νερού, όπως έχουν ήδη «ρυθμίσει» την τιμή της ενέργειας κλπ. Με τον τρόπο που ξέρουν καλά. Να παραδώσουν  το δημόσιο κοινωνικό αγαθό του νερού στα χέρια μονοπωλίων, εμπόρων  και της ιδιωτικοποίησης.  

Αξίζει να αναφέρουμε : 1. Την επιλεκτική μεταχείριση της Κέρκυρας  πέραν της κτηματογράφησης και στις χρηματοδοτήσεις ,με πρόσφατο παράδειγμα εκείνο της Κρήτης και της χρηματοδότησης της με εκατοντάδες εκατομμύρια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας .

  1. Ότι το νομοσχέδιο αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες νησιών αλλά όχι τις δικές μας. Ενδεικτικά καταγράφουμε: Α. Στα νησιά, μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, διατηρείται σε μεγάλο βαθμό η υφιστάμενη κατάσταση. Έτσι, παραμένουν οι ΔΕΥΑ Λέσβου, Χίου, Ρόδου, Καλύμνου, Κω, Σύμης, Θήρας, Μυκόνου, Πάρου, Ερμούπολης Σύρου και Ζακύνθου. Επίσης, οι υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων Ικαρίας και Φούρνων, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, Οινουσσών και Ψαρών, Καρπάθου και Κάσου, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Λειψών, Λέρου και Πάτμου, Νισύρου, Μεγίστης, Τήλου και Χάλκης, Άνδρου, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου, Φολεγάνδρου, Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου, Σίφνου, Αμοργού, Νάξου, Αντιπάρου και Τήνου.

Β. Δίνεται η δυνατότητα εθελοντικής συνένωσης παρόχων ύδρευσης ως εξής: των Δήμων Κύθνου, Πόρου, Σπετσών, Τροιζήνας, Μεθάνων, Ύδρας και Κυθήρων στην ΕΥΔΑΠ,  των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου στη ΔΕΥΑ Πρέβεζας,  των ΔΕΥΑ Σκιάθου και Σκοπέλου και του Δήμου Αλοννήσου στη ΔΕΥΑ Μαγνησίας,  της ΔΕΥΑ Θάσου στη ΔΕΥΑ Καβάλας, του Δήμου Σκύρου στη ΔΕΥΑ Εύβοιας,  και του Δήμου Σαμοθράκης στη ΔΕΥΑ Έβρου..».


«Ω ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ, ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ..ΕΓΕΡΘΗΤΙ. .»  Ως πότε θα ζούμε στα «στενά» της εγκατάλειψης και των συνεχών διαχρονικών υποσχέσεων!

Back to top