Οι εργασίες της κορυφαίας συνάντησης των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού- Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ- (Ρόδος 7-8-9 Νοεμβρίου 2024), την καθιστούν κομβικής ίσως και ιστορικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας . Ευρίσκουν την τοπική αυτοδιοίκηση να βάλλεται και να αντιμετωπίζει αφενός τεράστια διαχρονικά και προστιθέμενα καθημερινά προβλήματα και τις προκλήσεις του αύριο αφετέρου. Ειδικότερα:
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα – κατοχυρωμένη από τα άρθρα 101 και 102 του Συντάγματος- ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ απολαμβάνει στον βαθμό που θα έπρεπε της αποκέντρωσης του κράτους και έχει θεσμικά θέματα που την εμποδίζουν να ασκήσει σε όλο το εύρος των τοπικών θεμάτων το τεκμήριο της αρμοδιότητάς της.
Το 40% των Δήμων δεν θα μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό στο τέλος του χρόνου, οπότε και ευρίσκονται σε απόγνωση και κοντά στην κήρυξη στάσης πληρωμών (βάσει των επίσημων στοιχείων της ΚΕΔΕ).
Σε ο,τι αφορά στα ζητήματα που θίχτηκαν, εκείνα αφορούν κυρίως στον οικονομικό, θεσμικό και λειτουργικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα επιπρόσθετα δυσβάστακτα βάρη που επωμίζονται –χωρίς πόρους. Το κράτος καλά κρατεί και διογκώνεται…. ενώ καθρέφτη των προθέσεων του αποτελούν :
- Η αντίληψη του που αποτυπώνεται στα νομοσχέδια για : τη διαχείριση απορριμμάτων, την ύδρευση, τη λειψυδρία, την ενέργεια, το περιβάλλον, το χωροταξικό, την κτηματογράφηση κ.α με ολοφάνερο τον κρατισμό- συγκεντρωτισμό, την αποσπασματικότητα, την έλλειψη σχεδίου και οράματος και στο βάθος το “κλείσιμο του ματιού” στις ιδιωτικοποιήσεις.
- Ο παραγκωνισμός του Υπουργείου Εσωτερικών –του Υπουργείου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –των 50 χρόνων δημοκρατίας-και η αποψίλωση του από διαχρονικές αυτοδιοικητικές αρμοδιότητες, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ, όπως εκείνη της Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων όπου με «αιφνίδιο θάνατο » μεταφέρεται με νομοθετική ρύθμιση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τώρα της Ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) όπου πορεύεται προς στο Υπουργείο Ενέργειας.
Αξίζει να αναφέρουμε πως:
1.Πέρα από την πολιτεία, ανησυχούμε έντονα γιατί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σύνολο τους, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης εξ απαλών ονύχων –επιφανειακά-.
2.Το κράτος και τα υπουργεία εξελίσσονται σε ‘’υπερτροφικό κράτος’’ με τον κρατισμό και την αδιαλλαξία να ηγεμονεύουν.
3.Ακόμα και στο νεότευκτο τέλος ανθεκτικότητας η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκτός. Ενδεικτικά από την Κέρκυρα το κράτος θα εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια με καμία δέσμευση όμως ότι θα υπάρξει κάποια ανταπόδοση.
4.Ξεχνούν έντεχνα πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει χωρίς πόρους την υγειονομική κρίση του Κορωνοιού, και τώρα αντιμετωπίζει θέματα ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, πολιτικής προστασίας, κοινωνικής πρόνοιας, παιδείας κα.
Καταγράφουμε επίσης:
- Την τραγική οικονομική κατάσταση που ευρίσκονται οι Δήμοι.
- Το σημαντικό κόστος από τη μεταφορά απορριμμάτων (ενδεικτικά για τη Βόρεια Κέρκυρα ξεπερνά τα 2εκ).
- Το σημαντικό κόστος από την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής (ενδεικτικά για τη Βόρεια Κέρκυρα ξεπερνά τις 800.000, 00€ ) αλλά και το ετήσιο κόστος τέλους ταφής (ενδεικτικά για τη Βόρεια Κέρκυρα ξεπερνά τις 500 χιλ.)
- Το πρόσθετο κόστος στη λειτουργία των παιδικών σταθμών (ενδεικτικά για τη Βόρεια Κέρκυρα πάνω από 300χιλ.).
- Το πρόσθετο κόστος στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων (ενδεικτικά για τη Βόρεια Κέρκυρα πάνω από 200 χιλ).
- Το πρόσθετο κόστος για τη θωράκιση της πολιτικής προστασίας.
(δίδονται ελάχιστα χρήματα τόσο για την πρόληψη όσο και για ενέργειες κατά τη διάρκεια κρίσεων ).
- Το πρόσθετο κόστος συντήρησης και κατασκευής σχολικών μονάδων (δίνονται «ψίχουλα»).
Η Κτηματογράφηση της Κέρκυρας, αντιμετωπίζει ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ την πεισματική εμμονή του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ανυποχώρητη στάση του στο να μην χορηγήσει παράταση παρά τα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων .
Ο διαχρονικός εμπαιγμός της Κέρκυρας στο θέμα της κατασκευής των φραγμάτων.
Αυξάνεται η Λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας.
Η Δραματική Υποστελέχωση των Δήμων και των δημοσίων υπηρεσιών ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας.
Στην κατακλείδα καταγράφουμε:
Τόσο τα προσυνέδρια όσο και το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ οδήγησαν σε κοινή αναγνώριση των σοβαρών προβλημάτων , με όλες τις παρατάξεις , όλους τους Δήμους, με τους εκπροσώπους τους να ενώνουν τη φωνή τους για την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφονται ανωτέρω, με «ένταση» :
- Στην τραγική οικονομική κατάσταση των Δήμων.
- Στην «αφαίμαξη» της κοινωνίας για όλα τα παραπάνω αναφερόμενα.
- Στη συνεχιζόμενη ελλιπέστατη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους θεσμοθετημένους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους.