Ο χορός των «παπάδων» ή «των γερόντων» στην Επίσκεψη. (Βίντεο) - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Οι μέρες που διανύουμε είναι οι ιερότερες. Σήμερα Κυριακή της Τυρινής, η ημέρα της συγχώρεσης, από αύριο Καθαρή Δευτέρα, η ευλογημένη Σαρακοστή. Σαράντα μέρες δρόμου, που περνά από το Γολγοθά, για να φτάσει στο τέρμα… τη Μεγαλοβδομάδα, την Ανάσταση , το Πάσχα Κυρίου, μέχρι να ακουστεί το  «Χριστός Ανέστη!».

Σαράντα μέρες μέχρι τη μέρα της θανάτωσης του κάθε θανάτου, κυριολεκτικό και μεταφορικό: από κάθε τι που νεκρώνει την ανθρωπιά, που βάζει ημερομηνία λήξης στην αγάπη, που διακόπτει τις  ανθρώπινες σχέσεις, που πολεμάει το δίκιο…  

Εύχομαι λοιπόν ολόψυχα….

Υψηλούς στόχους μέχρι τον ουρανό του χαρταετού,

Καλό δρόμο Σαρακοστής

«Και του χρόνου με υγείαν και με πάσαν ευτυχίαν», όπως λέει ο σημερινός αίνος «ΔΟΞΑ  νάχει».

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας

Γεώργιος Μαχειμάρης 

ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ .ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ. ΧΟΡΟΣ «ΔΟΞΑ  νάχει». 

 

Το βίντεο που ακολουθεί προέρχεται από το χωριό Επίσκεψη του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και αποτυπώνει τον χορό των ΠΑΠΑΔΩΝ του 1997 . 

Την Κυριακή της Τυροφάγου σε τέσσερα  χωριά του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, μετά τον κατανυκτικό εσπερινό, γνωστό και ως εσπερινό της συγχώρησης, τελείται κάθε χρόνο ο «Χορός των παπάδων» ή διαφορετικά ο χορός των γερόντων ή  χορός  «Δόξα νάχει…», από την αρχή του τραγουδιού που συνοδεύει τον χορό.

Παραθέτουμε στοιχεία όπως τα καταγράφει ο αείμνηστος  λαογράφος και ιστοριοδίφης Κλήμης Οδυσσέας-Κάρολος: “Χορός παπάδων. Δρώμενα και έθιμα του κερκυραϊκού λαού, Κέρκυρα». 

«Χορός παπάδων 

Α. Όταν τελειώσει ο εσπερινός στο χωριό Επίσκεψις την Κυριακή της Τυροφάγου και στα χωριά Κληματιά , Χωρεπίσκοποι και Νυμφές ο παπάς, οι παπάδες , κατά αρχαία συνήθεια και πατροπαράδοτη, στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου στην Επίσκεψη ή στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην Κληματιά ή στο προαύλιο του Ιερού ναού Παναγίας Κουκαμιώτισσας στους Χωρεπισκόπους,  ή μέσα στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στις Νυμφές χορεύουνε το περίφημο “Δόξα νάχει…” . Οι παπάδες αυτοί είναι επικεφαλής και άλλων ιερωμένων, οι οποίοι τάσονται κατά την δική τους ιερατική τάξη στα αριστερά του πρωτοχορευτή παπά . Ακολουθούν οι προεστοί του χωριού, Πρόεδρος Κοινότητας και Κοινοτικό Συμβούλιο, Πρόεδρος και Συμβούλιο Συνεταιρισμού δάσκαλοι του χωριού και οι επιθυμούντες να χορέψουνε γέροι κατά τάξην ηλικίας. Όμως στον χορό γίνονται δεκτοί και νεώτεροι, τριαντάρηδες–σαραντάρηδες, …με σκοπό να συνηθίσουνε να τον χορεύουνε».

 Το τραγούδι λέγεται …«δοξαστικό» και «αίνος», ενώ στις υπάρχουσες εκδόσεις του τιτλοφορείται «Δόξα νάχει». Είναι γνωστό σε όλα τα χωριά της βόρειας Κέρκυρας, στα τέσσερα όμως παραπάνω χωριά συνοδεύεται με χορό. 

Κατά μια άποψη στον χορό αναγνωρίζονται στοιχεία αρχαίων εθίμων και τελετουργιών, στη σημερινή του πάντως μορφή έχει καθαρά χριστιανικό περιεχόμενο και ιδιαίτερα στο τρίτο τμήμα του συνδέεται με τον εσπερινό της συγχώρησης που έχει προηγηθεί. 

Θέμα του τραγουδιού είναι ο αντίστοιχος με τα επίγεια επουράνιος χορός, ο οποίος περιγράφεται, μετά τη δοξολογία του τριαδικού Θεού. Χορεύουν οι δώδεκα απόστολοι με πρωτοχορευτή τον Πέτρο. Τον ρυθμό δίνουν οι προφήτες που τραγουδούν και παίζουν όργανα. Καλεσμένοι στη γιορτή, από την Παναγία, είναι όλοι οι άγιοι (προπάτορες, μάρτυρες, ιεράρχες και όσιοι). Το τραγούδι κλείνει με τις προτροπές του ιερέα προς τους πιστούς να μετέχουν στη λατρεία της εκκλησίας, να ελεούν, να υπερασπίζονται την ΕΙΡΗΝΗ, να μην κακολογούν, να αγαπούν ο ένας τον άλλο για να κερδίσουν τον παράδεισο. 

«Ο χορός χορεύεται χωρίς όργανα, δηλαδή χωρίς βιολί αλλά με τον ρυθμό του βιολιού στον κερκυραϊκό χωριάτικο χορό. ..

Στην Επίσκεψη, τη Κληματιά , τους Χωρεπισκόπους και τις Νυμφές ολόκληρος ο χορευτικός όμιλος με επικεφαλής τον πρωτοχορευτή παπά χορεύει και τραγουδάει ως εξής:

Πρωτοχορευτής: Δόξα να, δόξα να, δόξα νά ‘χει πάσα ημέρα

Ο όμιλος απαντά: Δόξα νά ‘χει πάσα ημέρα κι ο Υιός με τον Πατέρα

Πρωτοχορευτής: Δόξα να, δόξα να, δόξα νά ‘χουν και τα τρία

Όλος ο όμιλος: Δόξα νά ‘χουν και τα τρία και η δέσποινα Μαρία»

Στ’ς ουρανούς- στ΄ς ουρανούς χορός και σχόλη

Στ’ς ουρανούς χορός και σχόλη, τον κρατούν οι Αποστόλοι

Δώδεκα- δώδεκα είναι και στο μέτρος

Δώδεκα είναι και στο μέτρος, σέρνει τον χορόν ο Πέτρος

Κι οι Προφή- κι οι Προφήται τραγουδούσι……..

Κι όποιος κά- κι όποιος κάνει το σταυρό του

Κι όποιος κάνει το σταυρό του, άρματα έχει στο πλευρό του

Κι όποιος κά- κι όποιος κάνει ελεημοσύνη

Κι όποιος κάνει ελεημοσύνη, βρίσκει εκ Θεού ειρήνη

Κι όποιος δεν- κι όποιος δεν κακολογήσει

Κι όποιος δεν κακολογήσει, εις τους ουρανούς θα οικήσει

Το λοιπόν- το λοιπόν και σεις παιδιά μου

Το λοιπόν και σεις παιδιά μου, κάνετε το θέλημά μου

Όλοι να- όλοι να αγαπηθούμε

Όλοι να αγαπηθούμε, στον παράδεισο να μπούμε

Και του χρό- και του χρόνου με υγείαν

Και του χρόνου με υγείαν και με πάσαν ευτυχίαν.

Back to top