Πραγματικότητα ο Συμβουλευτικός σταθμός Σφακερών με τη σύμπραξη Δήμου Βόρειας Κέρκυρας – Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και με την κατάλληλη επιστημονική στήριξη από τη μονάδα απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ της Ψ. Κλινικής του ΓΝ Κέρκυρας. - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 30 Μαΐου από το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, με οικοδεσπότες το Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας  κ. Γεώργιο Μαχειμάρη και το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας κ. Λεωνίδα Ρουμπάτη, τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού Σφακερών στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού κέντρου, παρουσία εκπροσώπων  της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, νυν και πρώην βουλευτών , εκπροσώπων φορέων και συλλόγων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ:  Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων πατήρ Δημήτριος, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, ο βουλευτής Κέρκυρας Δημήτριος Μπιάγκης, ο εκπρόσωπος της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Ανδρέας Σκούπουρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας Παναγιώτης Παπαδάτος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Νικόλαος  Μουζακίτης, οι Αντιδήμαρχοι Βόρειας Κέρκυρας Χαρίτων Κουτσούρης, Σπυριδούλα Κόκκαλη, Μουζακίτης Νικόλαος, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων Ασπιώτης Σπυρίδων, Βάρελης Σπυρίδων, Ρούσσινος Κων/νος, Τρύφωνας Σωκράτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καλούδης Ιωάννης, Μαυρωνάς Θεόδωρος, Ελευθερία Μαλάτου, Σταμάτιος Πουλιάσης, Βάρθης Μπάνος, Σαούλος Ανδρέας, ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας Κων/νος Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Ιονίων Νήσων Κων/νος Ζορμπάς, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι.Ν Αλέξανδρος Μιχαλάς, οι επικεφαλείς των περιφερειακών Παρατάξεων στο ΠΣ Ιονίων Νήσων  Σπυρίδων Σπύρου -πρώην βουλευτής –πρώην περιφερειάρχης ιονίων νήσων και  Γεώργιος Καλούδης , ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Βόρειας Κέρκυρας Υποδιοικητής Παπακίτσος Νικόλαος, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας Γεώργιος Καλούδης, ο Πρόεδρος του ΕΣΥΝ Ρούσσινος Κων/νος, ο συντονιστής δ/ντής  τομεάρχης ψυχιατρικού τομέα ψυχίατρος Ζανής Χαβιάρας, ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας Ηλίας Μιχαλαρέας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σφακερών Σπυρίδων Λεοντάρης και μέλη του Συμβουλίου , ο Πρόεδρος της κοινότητας Σφακερών Νικόλαος Πορφύρης και μέλη του Συμβουλίου, η υπεύθυνη του ΚΗΦΗ Μαγουλάδων Βάσω Κουρσάρη. Επίσης οι κ.κ : Κροκίδης Σπυρίδων πρώην Δήμαρχος Παρελίων – υποψήφιος βουλευτής – πολιτευτής της ΝΔ, Ασπιώτης Σπυρίδων τ. Αντιδήμαρχος Κέρκυρας, Μαριλένα Μάστορα-πολιτευτής – υπεύθυνη τομέα Υγείας ΝΔ, Άγγελος Σπύρου αντιπρόεδρος ιατρικού συλλόγου Κέρκυρας, Τερέζα Φαρούγγια πρόεδρος συλλόγου Γονέων και φίλων ΔΙΑΠΛΟΥΣ, Χάρης Ζερβός πρόεδρος της Φ.Ε «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».

Επιστολές με ευχές για καλό ξεκίνημα απέστειλαν προσκεκλημένοι οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων τους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν και δη οι κ.κ : ο Σεβασμιότατος καθολικός αρχιεπίσκοπος Κερκύρας-Ζακύνθου Κεφαλληνίας Γεώργιος Αλτουβάς, οι βουλευτές Κέρκυρας Γκίκας Στέφανος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κων/νος Λέσσης.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί όπου στο σύνολο τους καταδεικνύουν αφενός τη διαχρονική συλλογική προσπάθεια που απέδωσε καρπούς, αφετέρου την αναγκαιότητα λειτουργίας και τη στήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού στη Βόρεια Κέρκυρα.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Καλωσορίζουμε, μαζί με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, τον επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, την κοινότητα Σφακερών και τον πολιτιστικό Σύλλογο Σφακερών όλους όσους μας τιμούν με την παρουσία τους, αλλά και όλους όσους θα θελαν να παρευρίσκονται αλλά λόγω της κατάστασης δεν μπόρεσαν.  Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για το Δήμο μας, για την κοινωνία του με την ίδρυση του συμβουλευτικού σταθμού.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων και η περιθωριοποίηση όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων συνεχώς αυξάνονται, γίνονται καθημερινά πιο ορατά, επιδρώντας και έχοντας άμεσες επιπτώσεις στην πραγματικότητα……

Ο εθισμός, με την προσωρινή φυγή από την πραγματικότητα δημιουργεί ‘’φυλακές’’. Κι εμείς, Δήμοι, Περιφέρεια, πολιτεία, φορείς, οικογένεια, κοινωνία,  καλούμαστε ν ακούσουμε με ανανεωμένη προσοχή τα σημάδια. Να αφυπνιστούμε…..

Προβάλει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ η αναγκαιότητα της πρόληψης, της ψυχολογικής στήριξης, της ενδυνάμωσης νέων, των παιδιών μας, μέσα από οργανωμένες δομές.

Και οι  ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και εύθραυστες.

Χρειάζεται υπέρβαση της παθογένειας. Ν’ αποδείξουμε ότι στο όνομα της κοινωνίας, της αγωνίας των γονιών, των επιστημόνων και των νέων μας, αντέχουμε τη συναίνεση και τον τολμηρό δρόμο μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε λεωφόρο.

Και αν προχωρήσουμε το θέμα, πρέπει να μας προβληματίσουν όχι μόνο οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες αλλά και ποια είναι η γενικότερη εικόνα της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Μιας κοινωνίας που προτείνει  σε όλους μας και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους; αποξένωση, «όλα για το εύκολο κέρδος, ανταγωνισμός, παιχνίδια εντυπώσεων.

Τα παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά και καθημερινά: δεν είναι τυχαία η δημιουργία τόσων τηλεπαιχνιδιών όπου «παίζουμε ότι είμαστε μία παρέα», «υποκρινόμαστε σχέσεις και συναισθήματα» με σκοπό ο ένας να «βγάλει από την μέση» τον άλλο για να κερδίσει χρήματα και εντυπώσεις, τα «βγάζω όλα στην φόρα» μέχρι και την ίδια την αξιοπρέπεια για το εύκολο κέρδος. Στο νησί μας το φαινόμενο της εξάρτησης συνδέεται με ιδιαίτερες μεταβλητές (μεγάλη τουριστική κίνηση, πύλη εισόδου κ.λ.π.) που περιπλέκουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας μέσω του «ΔΙΑΠΛΟΥ», των επιστημόνων που τον στελεχώνουν και τα τμήματα που διαθέτει, προσφέρουν ένα σημαντικότατο έργο, μία όαση ελπίδας, στην τοπική μας κοινωνία…..

Η πρόληψη δεν είναι υπόθεση μόνο των γονιών ή των ειδικών, αλλά αφορά σε ολόκληρη την κοινωνία μας. Η πρόληψη είχε και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μιας θετικής στάσης ζωής  και στη θετική στάση ζωής δεν χωρούν ούτε οι εξαρτήσεις ούτε ο φόβος.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στους νέους, σε κάθε πρόβλημα και προβληματισμό τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ζωή μας είναι πολύτιμη και μας ανήκει.

Τέλος ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας ευχαρίστησε όσους αγκάλιασαν και συνέβαλαν έμπρακτα  από το ξεκίνημα μέχρι στην ίδρυση του συμβουλευτικού σταθμού μετά και από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο κόψιμο της κορδέλας από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου , το Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας κ. Γεώργιο Μαχειμάρη , το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Λεωνίδα Ρουμπάτη, τον επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας  κ. Ηλία Μιχαλαρέα, τον Πρόεδρο της  κοινότητας Σφακερών κ. Νικόλαο Πορφύρη  και τον πρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου  Σφακερών κ. Σπύρο Λεοντάρη.

Σημειώνεται πώς στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του πολιτιστικoύ κέντρου τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Back to top