Η σκληρή πραγματικότητα επί τάπητος στην επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, κ. Στέλιου Πέτσα στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας στις 18 Φεβρουαρίου. ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ: ΟΔΟΠΟΙΙΑ-ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΠΟΡΩΝ-ΥΔΡΕΥΣΗ. - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, κ. Στέλιος Πέτσας επισκέφθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, το Δημαρχιακό Μέγαρο Βόρειας Κέρκυρας στην Αχαράβη συνοδευόμενος από το βουλευτή Κέρκυρας κ. Στέφανο Γκίκα, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων   κ. Νικόλαο Μουζακίτη και τον  Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων  κ. Εμμανουήλ Ορφανουδάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης παρέδωσε συνοπτικό υπόμνημα στο οποίο  καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Υ   Π   Ο   Μ   Ν   Η   Μ   Α

Αξιότιμε  Κε Υπουργέ,  

Σας καλωσορίζουμε στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας.

Είναι ιδιαίτερη η τιμή να μας επισκέπτεστε  προσωπικά στο Δημαρχιακό μέγαρο , στη έδρα του Δήμου μας. Συνοπτικά και επιγραμματικά αναφέρουμε καθ υμάς τα κάτωθι:

1)ΟΔΟΠΟΙΙΑ: ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ / ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ/ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

130 χιλιόμετρα νομαρχιακής οδοποιίας , 500 χιλιόμετρα δημοτικής και 2000 χιλιόμετρα αγροτικής, σε εξαιρετικά τραγική κι επικίνδυνη  κατάσταση.

2) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ:

Δραματική καθυστέρηση στο θέμα κατασκευής του Εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων ΠΕ Κέρκυρας. Υψηλά και δυσβάστακτα τα κόστη μεταφοράς απορριμμάτων,   των σχολικών καθαριστριών και των ναυαγοσωστών. Επαναφορά του τέλους ταφής. Εισφορά σε ΦΟΔΣΑ. Ανενεργή μέχρι τώρα η υπόσχεση της πολιτείας  για επιδότηση στη μεταφορά απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ:

Γιγάντωση της  με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της καθημερινότητας αλλά και  τη μη έγκαιρη  υλοποίηση έργων εντός των χρονοδιαγραμμάτων .(Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Τρία χρόνια για να εγκατασταθεί  εργολάβος  στα έργα οδοποιίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην ΠΕ Κέρκυρας /// Τοιχίο των  Νυμφών, 2 χρόνια για να εγκατασταθεί εργολάβος κ.α .)

  • ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ

Αυξήθηκαν υπέρμετρα οι απαιτήσεις  από το Δήμο για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών  χωρίς παράλληλα να προβλεφθούν και οι αντίστοιχοι πόροι.

  • ΠΑΥΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ των ανταποκριτών ΟΓΑ και e-ΕΦΚΑ στους Δήμους  

Συνεχής συρρίκνωση των υπηρεσιών στην επαρχία και   αντίστοιχη συσσώρευσή τους στις πόλεις –κέντρα.

  • ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΡΑΒΗ

Κλείνει το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τραπεζικό κατάστημα σε όλο το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας  που εξυπηρετεί περισσότερες από  38  Κοινότητες και οικισμούς μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης, επαγγελματίες και επισκέπτες  .

  • ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Αναγκαιότητα θωράκισης της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του Δήμου με μηχανήματα γεωτεχνικών έργων για την επαύξηση της συνεισφοράς του Δήμου στην υλοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ/ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η κατάσταση στο Δήμο  εξ αιτίας  της σοβαρής υποστελέχωσης είναι πολύ οξυμένη με το πρόβλημα να εστιάζεται σε πολλά τμήματα με πιο σημαντικό αυτό της τεχνικής υπηρεσίας.

ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ /ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ:

Αδιανόητο το γεγονός ότι δίπλα στο δημαρχιακό κατάστημα λειτουργεί η δομή  Βοήθεια στο Σπίτι. Στο ισόγειο του κτιρίου μας λειτουργεί μια από τις δημοτικές μας φιλαρμονικές. Στα 50 μέτρα απέναντι λειτουργεί το παράρτημα της  ύδρευσης. Όλες οι υπηρεσίες- σημεία αναφοράς του Δήμου -διοικούνται από την πόλη της Κέρκυρας, χρηματοδοτούμενες αναλογικά από εμάς. Εμείς  ενώ αντιμετωπίζουμε, επιλύουμε  όλα τα προβλήματα και τα παράπονα των πολιτών, στην πραγματικότητα είμαστε απλοί θεατές χωρίς να μπορούμε να εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική στην επίλυση ζητημάτων κομβικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

  • ΥΔΡΕΥΣΗ

30 χρόνια η Κέρκυρα υποφέρει. 30 χρόνια δεν μπορεί να καλύψει ούτε σε ποιότητα ούτε σε ποσότητα τις ανάγκες υδροδότησης των νοικοκυριών της.

Άμεση ανάγκη για :Λιμνοδεξαμενές /Γεωτρήσεις.

Η μεταφορά νερού από Αλβανία που εξετάζουμε είναι μια σοβαρή λύση πρόσφορη, υλοποιήσιμη άμεσα,  που επιλύει το πρόβλημα υδροδότησης όχι μόνο για το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας αλλά όλης της Κέρκυρας… 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ελπίζουμε οι παραπάνω επισημάνσεις να τροφοδοτήσουν έναν ουσιαστικό διάλογο για  επαναπροσδιορισμό του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης με μοναδικό σκοπό και στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας σε κάθε γωνιά του Δήμου μας, διαφορετικά ο,τι ευεργετικό εξαγγέλλεται θα μένει ευεργετικό μόνο στα χαρτιά και στα λόγια. Η κοινωνία όμως μας θέλει ν απαντάμε στις ανάγκες της με έργα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα…”

Back to top