Με επιτυχία η 1η Δωρεάν Διάθεση Ρούχων στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας από τις Γωνιές Ανακύκλωσης. «ΔΙΝΩ-ΠΑΙΡΝΩ-ΣΤΗΡΙΖΩ» - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο παλιό Δημοτικό σχολείο Αχαράβης αποδείχθηκε πως για πολλά αντικείμενα η ιστορία και η χρήση τους συνεχίζεται με μια δεύτερη ζωή. Ο λόγος για είδη σε καλή κατάσταση  ένδυσης και υπόδησης, λευκά είδη, παιχνίδια, βιβλία, είδη οικιακού εξοπλισμού που συγκεντρώθηκαν στις γωνιές ανακύκλωσης του Δήμου και έλαβαν μέρος στην πρώτη δωρεάν διάθεση  στους πολίτες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Οι πολίτες με τη σειρά τους έστειλαν το δικό τους μήνυμα , αφού αψήφησαν τις  καιρικές συνθήκες και πέρασαν για να διαλέξουν μεταχειρισμένα είδη σε άριστη κατάσταση, όπως ρούχα (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά, εφηβικά), παπούτσια, τσάντες, παιχνίδια, βιβλία, παραμύθια, σεντόνια, κουβέρτες, κπλ .Μ αυτή τους την επιλογή γίνονται μέρος της λύσης μειώνοντας τα απορρίμματα που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.

Η πρώτη δωρεάν διάθεση ρούχων και λευκών ειδών  με το σύνθημα ΔΙΝΩ-ΠΑΙΡΝΩ-ΣΤΗΡΙΖΩ  για τη στήριξη του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού» έγινε πραγματικότητα  και έθεσε τις βάσεις για τη συνέχεια του εγχειρήματος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Αντιδημαρχία Κυκλικής Οικονομίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας , σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ ΣΙΝΙΩΝ» ,την  ΚΟΙΝΣΕΠ «όλοι μαζί για την Κέρκυρα για το περιβάλλον Της Κέρκυρας» και πλήθος εθελοντών.

Πλαισιώθηκε από τις μελωδίες που χάρισαν τα νεανικά μουσικά σύνολα των 3 Δημοτικών φιλαρμονικών Αυλιωτών-Καρουσάδων-Θιναλίου.

 Τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ :

  • Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργος Μαχειμάρης
  • Ο Αντιδήμαρχος καθημερινότητας Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κ. Νίκος Μουζακίτης.
  • Οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδωρος Μαυρωνάς και  Μαριετίνα Λιάσκου Μπακόλα.
  • Ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Όλοι μαζί για την Κέρκυρα για το περιβάλλον Της Κέρκυρας» Σπυρίδων Νεράντζης
  • Ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ ΣΙΝΙΩΝ» Νικόλαος Σαρακηνός
  • Ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος Ιωάννης Κοσκινάς
  • Εκπρόσωποι του Οργανισμού «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»,
  • ο αθλητικός σύλλογος ΚΑΣΣΙΟΣ ΔΙΑΣ  μέλη του οποίου παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις του συλλόγου στους παρευρισκομένους και
  • Πλήθος εθελοντών και πολιτών.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, συνεχάρησαν τους διοργανωτές και τόνισαν την αναγκαιότητα συνέχισης των δράσεων ανακύκλωσης οι κ.κ :

  • Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης
  • πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Όλοι μαζί για την Κέρκυρα για το περιβάλλον της Κέρκυρας» Σπυρίδων Νεράντζης
  • πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ ΣΙΝΙΩΝ» Νικόλαος Σαρακηνός
  • πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος Ιωάννης Κοσκινάς 

Η  αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Σχέσεων Σπυριδούλα Κόκκαλη, δήλωσε  πως αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ανακύκλωσης με βαθιά συναίσθηση της αναγκαιότητάς της. Το εγχείρημα δε με την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων και άλλων χρηστικών ειδών , πέτυχε στον Δήμο Βόρεια Κέρκυρας  αφού στην καταγραφή της πορείας της ανακύκλωσης ρούχων παρατηρείται η διαρκώς αυξανόμενη  ροή και   συγκέντρωση τόσο στους ειδικούς κόκκινους κάδους, όσο και στις γωνιές ανακύκλωσης γεγονός που  καταδεικνύει τη διαρκώς αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Σε μία σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να επικρατεί η συνείδηση των ανθρώπων, περί της προτεραιότητας της βιώσιμης διαχείρισης όλων των πρώτων και επεξεργασμένων βιομηχανικά υλών, υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας.

Τίποτα δεν είναι για πέταμα, ούτε πλέον τα ρούχα και τα παπούτσια, τα οποία παίρνουν τη θέση τους για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Μάλιστα, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και σε μια κυκλική οικονομία αξιοποίησης όλων των υλικών και αγαθών, τα ρούχα και τα παπούτσια δεν μπορούν να οδηγούνται στους κάδους απορριμμάτων. Αντίθετα, όσα είναι σε καλή κατάσταση μπορούν να προσφερθούν στους πολίτες ή  να δοθούν σε δομές και ιδρύματα.

Eτσι, μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανάκτησης – ανακύκλωσης επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι ταυτόχρονα:

  • Συμβολή στην υποστήριξη των πολιτών.
  • Εξοικονόμηση πρώτων υλών (ύφασμα, βαμβάκι, κ.λπ.).
  • Μείωση των όγκων των απορριμμάτων που οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής. 

Φυσικά, όλη αυτή η δραστηριότητα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συμβολή των εθελοντών,  που αποτελούν την κινητήριο δύναμη  και αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης. Είχαν αναλάβει την φροντίδα, την καθαριότητα και την τακτοποίηση των ρούχων. Ήταν η ψυχή της διοργάνωσης, αφού με πολύ χαμόγελο και ζεστή καρδιά εξυπηρέτησαν τους προσερχόμενους πολίτες

 Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η συμμετοχή εθελοντών, καθώς και το ενδιαφέρον όλων των πολιτών για τη δράση μας, τόνισε η Αντιδήμαρχος. Στη συνέχεια ευχαρίστησε :

  • τους εθελοντές που βοήθησαν στην οργάνωση της όλης εκδήλωσης και στην διάθεση και μεράκι που δείχνουν όλο αυτό το διάστημα.
  • τους μουσικούς των Δημοτικών φιλαρμονικών Αυλιωτών, Καρουσάδων και Θιναλίου για την πολύ όμορφη παρουσία τους.
  • τους Μαέστρους κ.κ Παναγιώτη Μπακόλα και Σπυρίδωνα Κασταμονίτη για την άψογη εκτέλεση των μουσικών ακουσμάτων .
  • τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας-Μηχανολογικού εξοπλισμού-πολιτικής προστασίας και πρασίνου κ. Θεοφάνη Σκέμπρη για την πολύτιμη βοήθειά του.
  • τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας κ. Γιώργο Μαυρόπουλο για την εξαιρετική συνεργασία και βοήθεια καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
  • Τον προϊστάμενο καθαριότητας κ. Κοσμά Βασιλά για την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των ρούχων καθώς και τους εργαζομένους στην καθαριότητα για την συνεισφορά τους.
  • Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Παντελεήμονα για την διάθεση τραπεζιών και καθισμάτων.
  • Τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος κ. Ιωάννη Κοσκινά για την πολύτιμη συνεισφορά του στην οργάνωση της εκδήλωσης, τόσο ως πρόεδρος όσο και ως εθελοντής
  • Όλους τους δημότες και τις δημότισσες που προσήλθαν στην εκδήλωση και στήριξαν τον Οργανισμό Το Χαμόγελο του Παιδιού. 

Κλείνοντας ανέφερε πως μέσα από τη συνεργασία Δήμου, φορέων και εθελοντών στη σημερινή «γιορτή»  καταδείχθηκε το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, μετά το περιβαλλοντικό και το οικονομικό ( λόγω της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων) των γωνιών ανακύκλωσης.

Η «γιορτή» αυτή από σήμερα καθιερώνεται και θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στον χρόνο σε όλες τις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ  του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας προκειμένου να είμαστε κοντά σε όλους τους δημότες μας. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τον χώρο και την ημερομηνία της 2ης Δωρεάν Διάθεσης Ρούχων».

Back to top