ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΧΕΙΜΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Η φωτογραφία που συνοδεύουμε το μήνυμα είναι: Μια ιστορική φωτογραφία (αρχείο Γ. Ζούμπου). Κέρκυρα, πρωτομαγιά του 1900. Οι εργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημοτικό Θέατρο με τα πλακάτ και τα λάβαρά τους για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών ταξικών τους αδελφών και να προβάλουν τα αιτήματά τους. Ομιλητής ήταν ο Σπύρος Νικοκάβουρας, 37 ετών τότε, ποιητής του τελευταίου κύκλου της Κερκυραϊκής (Επτανησιακής) Σχολής.

 

1η του ΜΑΓΙΟΥ ..Κι έρχεται κάθε χρόνο να μας υπενθυμίζει … Ότι η εργατική Πρωτομαγιά είναι οι μνήμες  από ημέρες που μας φανέρωσαν ότι τα δικαιώματα μας δεν είναι «θεόσταλτα» ούτε και βέβαια μας χαρίζονται. Οτι οι μέρες του Μαΐου, θα είναι πάντα εδώ να μας θυμίζουν την σημασία των αγώνων  για ένα κόσμο πιο όμορφο και δίκαιο. 

Χαιρετίζουμε και τιμούμε την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το κορυφαίο αγωνιστικό προσκλητήριο των εργαζομένων.

  • Ημέρα μνήμης και τιμής για τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Ημέρα μνήμης και τιμής των  εργατικών-λαϊκών αγώνων, των  εργατικών αιματηρών  κατακτήσεων για την προάσπιση της εργασίας και τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, από κάθε σκοπιά.
  • Ημέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Ημέρα ανασύνταξης δυνάμεων.

Σε μία περίοδο που οι πληγές της οικονομικής, υγειονομικής κρίσης δεν έχουν κλείσει και η ενεργειακή κρίση επηρεάζει σημαντικά τα εισοδήματα, η ενίσχυση της απασχόλησης και τα κίνητρα για τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Ακόμη κι αν έχουν σημειωθεί ρηξικέλευθες κατακτήσεις, η εποχή των «κάθε είδους κρίσεων»   που διανύουμε απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως  ο εγγύτερος θεσμός διοίκησης στους πολίτες, στηρίζει την κοινωνία και τους αγώνες των εργαζομένων. Στηρίζει το δικαίωμα στην εργασία, δεδομένο που αποτελεί την δημιουργική παρουσία του κάθε ανθρώπου μέσα στην κοινωνία,

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας στέκεται στο πλάι όλων των εργαζομένων με σεβασμό και κατανόηση σε συνεργασία με τους φορείς που τους εκπροσωπούν.

Ως Δημοτική αρχή υπερασπίζεται και διαφυλάττει ένα οργανωμένο σύστημα υπηρεσιών και παράλληλα διεκδικεί από την πολιτεία προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, πόρους και προγράμματα, προς όφελος των πολιτών ,για την ευημερία και την πρόοδο  του Δήμου .

Στην εθιμική και παραδοσιακή της διάσταση …η Πρωτομαγιά  συμβολίζει  την αναγέννηση της φύσης, που δίνει τη δική της μάχη  και τελικά την κερδίζει, μεταφέροντας το  μήνυμα της δύναμης, της νίκης, της επικράτησής του φωτός έναντι του σκότους, της ζωής έναντι του θανάτου.

Είθε, να  γίνει η  φετινή Πρωτομαγιά, το εφαλτήριο, βαθύτατου προβληματισμού ,ανάδυσης και στάθμισης  του αξιακού μας κώδικα σε  όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας… και η μετατροπή του σε «επιδημίες» ενότητας, αλληλεγγύης, σεβασμού ,προστασίας του περιβάλλοντος κ.α…  Και τέλος …

Ας μας συντροφεύει στη δύσκολη  -διαρκώς μεταβαλλόμενη-πορεία που έχουμε μπροστά μας ,η φράση  από το δίσκο του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Μάη του 1968, «κάνε το όνειρό σου να διαρκέσει περισσότερο από τη νύχτα». 

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ …Ας  φέρει και πάλι την άνοιξη στην καρδιά μας και στην καθημερινότητά μας με  αισθήματα αισιοδοξίας και δύναμης για την ίδια τη ζωή. 

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. 

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στους ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΑΛΗΣ».

Back to top