Μνήμη και τιμή στον ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχο Έκτορα Γιαλοψό (ΠΔ 514/7-7-09, τεύχος Γ) - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και τηρουμένων όσων προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία η φετινή απότιση φόρου «μνήμης και τιμής» στο συμπατριώτη μας ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχο Έκτορα Γιαλοψό (ΠΔ 514/7-7-09, τεύχος Γ) θα πραγματοποιηθεί με περιορισμένο  αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Η «απότιση φόρου τιμής» όπως επιβάλουν οι υγειονομικές διατάξεις λόγω της πανδημίας ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες πεσόντες στα ΙΜΙΑ κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, αφού οι ήρωες,  είναι πάντα στη μνήμη και στις καρδιές όλων μας, θα πραγματοποιηθεί δε στον ΑΦΙΩΝΑ, την ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 και ώρα 11.00 πμ στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.

Ιερουργούντος του Πανοσιότατου Αρχιμανδρίτη Σωσίπατρου Άνθη, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στον Αφιώνα, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του καταγόμενου από τον Αφιώνα ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού, που έπεσε υπέρ Πατρίδος κατά την κρίση των Ιμίων την 31η Ιανουαρίου 1996.

 Η φετινή «απότιση φόρου μνήμης και τιμής» πραγματοποιήθηκε με αυστηρά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και υπό την τήρηση των υγειονομικών διατάξεων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

 

Η σκιά των περιοριστικών μέτρων ουδόλως μείωσε το συγκινησιακό κλίμα το οποίο φορτίστηκε στο προσκλητήριο των αθάνατων ηρώων Παναγιώτη Βλαχάκου – Χριστόδουλου Καραθανάση – Έκτορα Γιαλοψού και στον Εθνικό Ύμνο. Εις μνήμη του ήρωα μίλησε ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας Παναγιώτης Παπαδάτος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και θα τολμούσα να πω δέος, σήμερα, γιατί νιώθω πως δεν μιλώ μόνο σε σας αλλά ότι παρούσες εδώ, ανάμεσά μας, είναι οι μεγάλες ψυχές των ηρώων που μνημονεύουμε και τιμούμε.

Εις μνήμην αυτών των γενναίων, ανέβηκα στο βήμα σήμερα. Και γι αυτό, τα τόσο ιδιαίτερα αισθήματά μου. Κι όχι μόνο. Είχα την τιμή να υπηρετήσω στο δοξασμένο σώμα του πολεμικού μας ναυτικού.

Και πάει η σκέψη 25 χρόνια πίσω σε μιαν ημέρα του Γενάρη με συνθήκες σφοδρής κακοκαιρίας, όπου, τρείς γενναίοι στο άνθος της ηλικίας τους, οι Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο δικός μας Έκτορας Γιαλοψός επέλεξαν να πολεμήσουν υπέρ Πατρίδος, πιστοί σε ιδανικά και αξίες και στις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Έθνους.

Για δες καιρό που διάλεξαν… 

31 Ιανουαρίου 1996 – 31 Ιανουαρίου 2021… Είκοσι πέντε χρόνια πριν. Βράδυ, ξημερώματα. Ίμια. Η κρίση. Η κορύφωση. Βραχονησίδες. Κομάντος, αποβάσεις. «Η μάχη της σημαίας». Πολεμικό μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί… Το ελικόπτερο το μοιραίο «AGUSTA BELL», ΠΝ21. Η εντολή. Το ιστορικό σήμα του Αρχηγού του ΓΕΝ: «…και ο Θεός μαζί σας». Τύποις, διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως.

Από κει και μετά, η θυσία. Υπέρ πατρίδος. Ο Κερκυραίος σημαιοφόρος / αρχικελευστής πληρώματος του Πολεμικού Ναυτικού, με το βαθμό πλοιάρχου σήμερα και οι Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος. Αιώνιοι…

Κι εμείς 25 χρόνια μετά προσπαθούμε κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, με τα φτωχά και χιλιοειπωμένα λόγια μας να μιλήσουμε, να θυμηθούμε, να νιώσουμε. Να αραδιάσουμε ονόματα, χρονολογίες. Να αναφέρουμε χρονοδιαγράμματα, ν’ αναλύσουμε τη διαχείριση κρίσεων, αιτίες, καταστάσεις, ν΄ αποτίσουμε φόρο τιμής.

Μα οι μεγαλειώδεις εκείνες στιγμές δεν είναι μονάχα αριθμοί, αιτίες. Κάτι άλλο ήταν, είναι. Ήταν, είναι αυτό που λέμε ψυχή.

 Κι οι μνήμες ζωντανεύουν. Μαζί και η μορφή του δικού μας τιμώμενου ήρωα, 25 χρόνια από τη θυσία του. Του Έκτορα…. 

Ο Έκτορας έφυγε νωρίς, μόλις στα 30 του χρόνια. Έφυγε μα δεν ξεχνιέται. Το όνομά του, άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ιστορία του τόπου μας, γράφτηκε με χρυσά γράμματα μέσα στις καρδιές μας. Γιατί ο ΕΚΤΟΡΑΣ , είναι ο δικός μας Ήρωας. 

Η περηφάνια για τη λεβεντιά και την αυτοθυσία του, δεν ανήκει μόνο στους απογόνους του, αλλά σε όλους τους κατοίκους του Αφιώνα, όλους τους Κερκυραίους, όλους τους Έλληνες.

Τιμούμε σήμερα, τρείς λεβέντες που την ώρα της κρίσης μέτρησαν το μπόι τους με την ελληνική λεβεντιά και το βρήκαν αντάξιο, που έκαναν περήφανες τις οικογένειές τους και τον τόπο που τους ανάθρεψε.

Κυρίες και κύριοι,

Η θυσία των τριών ηρώων δε μας γεμίζει, απλά, περηφάνια και θαυμασμό. Μας δημιουργεί και υψηλές ευθύνες επαγρύπνησης και καθήκον που μας υπαγορεύει να διαφυλάξουμε τις ιερές μνήμες και να συνεχίσουμε την πορεία αιώνων του περήφανου έθνους μας, καθώς οι προκλήσεις και οι διεκδικήσεις της γείτονας χώρας στο Αιγαίο συνεχίζουν με αμείωτη ένταση.

Είμαι βέβαιος, πως νιώθετε και σεις σήμερα πως οι ψυχές του Έκτορα Γιαλοψού, Παναγιώτη Βλαχάκου και Χριστόδουλου Καραθανάση βρίσκονται εδώ ανάμεσά μας, όπως και «μες του Αιγαίου τα νησιά, σαν άγγελοι …φτερουγίζουν και μέσα στο φτερούγισμα τριαντάφυλλα σκορπίζουν». Ας είναι αιωνία τους η μνήμη. ΑΘΑΝΑΤΟΙ». 

Στεφάνια κατέθεσαν οι Βουλευτές Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας και Δημήτριος Μπιάγκης και εκπρόσωποι: της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων, της Δημοτικής Αρχής Βόρειας Κέρκυρας, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, των τοπικών αρχών και της οικογένειας.

Back to top