Πήραν «αέρα» από την «καταλήστευση» του περιβάλλοντος στον ΕΡΗΜΙΤΗ και συνεχίζουν στην Κουλούρα. - Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

Επιστολή –καταγγελία στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, στο ΑΤ Βόρειας Κέρκυρας, στη Δ/νση Δασών Κέρκυρας, στην Κτηματική Υπηρεσία  Κέρκυρας  με κοινοποίηση στην  Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας απέστειλε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης με αφορμή την  αυθαίρετη κοπή ευκαλύπτων στην παραλία Κουλούρας θέση «Χουχουλιό».

Η με αριθμό 2882/13-5-2021 επιστολή καταγράφει τα ακόλουθα:

«ΘΕΜΑ: Αυθαίρετη κοπή ευκαλύπτων στην παραλία Κουλούρας θέση «Χουχουλιό»

Σχετ: το από 10 Μαΐου 2021 ενημερωτικό σημείωμα του Προέδρου κοινότητας Γιμαρίου 

Σας ενημερώνουμε ότι στην παραλία Κουλούρας θέση   «Χουχουλιό»  κοινότητας  Γιμαρίου ΔΕ Κασσωπαίων Δήμου Βόρειας Κέρκυρας άγνωστοι προχώρησαν σε αυθαίρετη ολική κοπή δένδρων και δη ευκαλύπτων πολυετών (χρονολογούνται 15-20 χρόνια) μεγάλου μεγέθους. Η συστάδα των δένδρων προσέθετε στην απείρου κάλους τοποθεσία ένα μοναδικό χαρακτηριστικό ομορφιάς , ενώ στα κλαδιά του εύρισκα καταφύγιο πολλά πτηνά. Τη  σκιά της, την απολάμβαναν και την αποζητούσαν τόσο κάτοικοι όσο και επισκέπτες μεγάλης ηλικίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ως επί το πλείστον όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες .

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ολική καταστροφή, καθώς και το γεγονός της αυθαίρετης κοπής , κατά παράβαση όχι μόνο των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών νόμων.

Ας μην αγνοούμε ότι το πράσινο, η βλάστηση αποτελούν την προϋπόθεση για την ποιότητα ζωής μας, διότι απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, και παράγουν οξυγόνο.

Επίσης, δροσίζουν και μειώνουν τις θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες. Ιδιαίτερα, την περίοδο που διανύουμε, της κλιματικής κρίσης, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ατμοσφαιρική ρύπανση, η ύπαρξη των δέντρων είναι βασικό στοιχείο ποιότητας ζωής, επιβίωσης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας και όχι απλό στοιχείο αισθητικής.

Τονίζουμε πως η καταστροφή επήλθε σε περιοχή ύψιστης φυσικής σημασίας και προφανώς για κάποιο ιδιωτικό όφελος, οπότε η κοπή δέντρων αποτελεί εγκληματική πράξη και απαιτείται η άμεση επέμβαση των υπεύθυνων υπηρεσιών του κράτους για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου. Η Δημοτική Αρχή θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται.

Στην ως άνω κατεύθυνση παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες.»

Back to top